Robottävling lockar gymnasieelever

NTI Robot Wars engagerar gymnasieelever i norr.

NTI Robot Wars är en tävling för elever på gymnasiet som knyter samman praktiska moment i ämnen som matematik, programmering och elektronik. Tävlingen engagerar cirka 200 elever och lärare på fem gymnasieskolor.

– Vi jobbar stenhårt med innovation här i Umeå. Våra elever gillar att lösa tekniska problem och att omsätta idéer till handling. Det manifesteras verkligen genom robottävlingen och skolornas fina samarbete, säger Petra Norqvist, rektor NTI Gymnasiet Umeå.

Alla skolor inom NTI Gymnasiet har ett makerspace, som är en slags digital slöjdsal med 3D-skrivare och annan teknisk utrustning. Här kan eleverna vara kreativa och jobba med både problemlösning och design. Robotarna som eleverna konstruerat ska tävla i bland annat hinderbana och stridsbana med tema 8-bit, men det finns också ett designelement där robotarnas kontruktion och design jämförs.

Vill få fler unga att välja tekniska utbildningar

Samhällets digitalisering skapar både nya möjligheter och utmaningar inom alla branscher. Enligt de senaste siffrorna från IT- och Telekomföretagen råder det kompetensbrist inom techsektorn, med ett förväntat underskott på cirka 70 000 personer inom bara tre år.

NTI Gymnasiet har sedan flera år partnerskap med RISE och IFOUS som säkrar att skolornas utvecklingsarbete ligger i linje med Sveriges ambition om att bli ledande inom digitalisering.

Om NTI Gymnasiet och NTI Vetenskapsgymnasiet

NTI Gymnasiet har 29 skolor runt om i Sverige. Eleverna studerar bland annat it, programmering, teknikvetenskap, design och produktutveckling, design, spelutveckling och naturvetenskap. I Luleå, Umeå och Sundsvall har skolorna teknikprogrammets fjärde år, där eleverna studerar för att bli gymnasieingenjörer.