Unga företagare hyllas för jämställd teknik

Aja Tomic, Ebba Hampusson, Julia Izarra vill med företaget UF Jämställd Teknik peppa fler unga tjejer att välja teknikprogram.

JämställdTeknik UF har utsetts till Årets UF-företag i Västerbotten 2021. Målet är en mer jämställd teknikbransch och fler tjejer till teknikutbildningar.

E-week, det digitala evenemanget som i år ersatt den traditionella UF-mässan, gick av stapeln 15-21 mars. Under E-week arrangerades bland annat två tävlingsdagar och den 26 mars presenterades vinnarna i den digitalt livesända prisutdelningen.

– Det är fantastiskt att se vad eleverna har åstadkommit i sina UF-företag under ett läsår med mycket distansundervisning. Under tävlingsdagarna har UF-företagen digitalt intervjuats av våra jurygrupper och nivån har varit otroligt hög. Det märks tydligt att eleverna anpassat sina affärsidéer efter pandemins nya förutsättningar. Glädjande är att elevernas medvetenhet och kunskap kring hållbart företagande fortsätter öka, säger Frida Wimelius, regionchef på Ung Företagsamhet Västerbotten.

JämställdTeknik UF från Minervagymnasium i Umeå tog under fredagskvällen hem förstapris i den mest prestigefyllda tävlingskategorin Årets UF-företag. JämställdTeknik UF erbjuder en tjänst för att skapa en mer jämställd teknikbransch genom att väcka intresse för teknik och teknikutbildningar. Fokus ligger på en jämställd utveckling och en utjämning av könsfördelning på tekniklinjen.

JämställdTeknik UF drivs av Aja Tomic, Julia Izarra Lechuga och Ebba Hampusson som alla tre går sista året på teknikprogrammet.

Motiveringen av tävlingsvärden Skellefteå kommun lyder:

”Med ett brinnande engagemang och stark försäljning är vinnaren av Årets UF-företag rätt i tiden. Genom att läsa av och förstå marknaden erbjuder UF-företaget en del av lösningen på en av samhällets största utmaningar. Affärsidén andas innovation och med de teknikinvesteringar som vi har framför oss ser framtiden ljus ut.”

Nu väntar SM i Stockholm, där hela Sveriges vinnare i de olika tävlingskategorierna möts och gör upp om prispallen. Likt förra året kommer bli ett digitalt evenemang.