Rekordår för spelindustrin i norr

Gamingindustrin växer.

2019 var ett rekordår för spelindustrin i Västerbotten och Norrbotten. Antalet anställda har fördubblats och antalet företag har ökat med nästan 30 procent.

Gamingindustrin i norr sysselsätter idag närmare 400 professionella spelutvecklare i 70 företag samlade främst i städerna Umeå, Skellefteå, Piteå, Luleå och Boden, berättar organisationen Arctic Game Lab och Skellefteå Science City på sina hemsidor.

Arctic Game Lab arbetar även intensivt för att etablera spelrelaterade utbildningar i regionen.

– Målet är minst 1000 spelstudenter i Norrbotten och Västerbotten. För att dessa studenter ska kunna bygga sin karriär i norr arbetar Arctic Game Lab hårt för skapa praktikplatser och olika typer av mötesplatser mellan studenter och företag, säger Magnus Johansson, Arctic Game Lab.

Corona drabbar inte

Spelindustrin är en bransch som har påverkats relativt lite eftersom företagen hade en liten fördel då de redan var anpassade till att fungera digitalt. En stor majoritet känner inte att coronapandemin påverkat verksamheten alls. Ett mindre antal upplever en negativ effekt, främst i form av förseningar i olika typer av förhandlingar. De flesta företag anser att Corona har haft en positiv inverkan på företaget, ofta i form av ökad försäljning av spel eller i form av ökad investeringsvilja.

Spelindustrin attraktiv internationellt

Arctic Game Lab noterar också i undersökningen att spelindustrin i norr är attraktiv för utvecklare från andra länder. Andelen utlandsfödda personer har fördubblats från 7 procent till 14 procent och flera studior har ändrat sitt interna språk inom företaget till engelska.

Andelen kvinnor inom spelindustrin är något som Arctic Game Lab vill fortsätta arbeta för.

– Idag är var femte utvecklare en kvinna. Det är en siffra som är alldeles för låg. Med tanke på att 2016 var bara en av tio kvinnor. Så detta är ändå ett bevis på att jämställdhetsarbetet har gett vissa resultat, säger Therese Mossberg, kommunikatör på Arctic Game Lab.

Fakta Arctic Game Lab

Sedan 2016 pågår en regional satsning på spelbranschen i norra Sverige, där kommunerna Umeå, Skellefteå, Piteå, Luleå och Boden ingår. Skellefteå Science City har uppdraget att driva den satsningen, med finansiellt stöd från kommunerna, regionerna och EU-projektet Innovation Game 2.0.