Microsofts vd hyllar CGI på sin världstopplista

Microsofts vd Satya Nadella rankar CGI:s tillämpning av Hololens för flytten av Kiruna som en av de tio bästa tekniktillämpningarna i världen 2019. Foto: Microsoft/Mikael Hansson.

Microsofts vd Satya Nadella lyfter fram CGI i norra Sverige på sin tio i topp världslista när han rankar de mest inspirerande teknikframstegen under senaste året.

När Microsofts vd Satya Nadella listar de största inspirerande tekniska framsteg han sett i världen under senaste året, 2019, lyfter han fram CGI i norra Sverige och den teknik som tagits fram för att underlätta den stora flytten av Kiruna stad.

Satya Nadellas världstopplista finns tio nyskapande teknikprojekt, allt från en mobil hälsoklinik i Sydafrika som ger människor på landsbygden tillgång till sjukvård, till cancerbehandling av barn i Mexico och Röda korset i USA som med teknik från Microsoft lindrar människors nöd.

Bland dessa tio inspirerande projekt lyfter alltså Satya Nadella även fram projektet Hidden City i Kiruna som drivs av IT-företaget CGI.

”Det var en fantastisk nyhet för hela vårt team och för Kiruna.”

När Satya Nadella presenterade sin världslista över inspirerande teknikframsteg sade han.

– I norra Sverige står invånarna i Kiruna inför en enorm utmaning. Efter årtionden av gruvbrytning sjunker staden och måste därför flyttas. Genom att använda Hololens har de kunnat visualisera den kritiska infrastruktur som ligger under marken för att underlätta flytten.

CGI:s projekt Hidden City kan med hjälp av Microsofts Hololens tillsammans med kartor och geografiska informationssystem visa en exakt underjordisk bild av var rör och ledningar ligger i marken. Det kan nu användas i Kiruna i samband med flyttningen av hela staden när LKAB:s gruva växer.

Tekniken att addera bilder till verkligheten genom Microsoft Hololens gör det möjligt att visualisera exempelvis vatten- och fjärrvärmeledningar som ligger under marken. Hologramtekniken lägger till realistiska visualiseringar på den ”verkliga” bild som ögat ser, och i kombination med noggrann positionering kan det utvecklas till ett hjälpmedel för teknisk personal. Läckor i ledningar blir lättare att lokalisera och det går att gräva med större precision än tidigare.

– Vi är glada över att vara med och förenkla Kirunas omvandling. Med ny teknik uppstår många outforskade möjligheter, men jag hade inte kommit på den här idén till innovation utan den lokala närheten till kommunen. Det finns mycket att vinna på att hantera den underjordiska infrastrukturen med större precision och proaktivitet, säger Robert Ylitalo, chef för affärsutveckling på CGI i norra Sverige.

Anders Markstedt, konsultchef på CGI Cross Industries, har varit med ända sedan arbetet med Hololens tog fart vid kontoret i Umeå. Både han och Robert Ylitalo är stolta och mycket glada över att finnas med på Satya Nadellas världslista.

– Jag trodde väl aldrig att jag skulle få uppleva den dagen då vårt projekt skulle uppmärksammas av en av världens stora ledare, säger Anders Markstedt.

– Det var en fantastisk nyhet för hela vårt team och för Kiruna, säger Robert Ylitalo.

Inspirerade av att finnas med på Satya Nadellas världslista fortsätter CGI nu med att utveckla fler tillämpningar för Microsoft Hololens, där de bland annat har lanserat Dynamagic: en AR-plattform utvecklad i Unity.

– Vi har nu tre stycken Hololens 2 på väg hit till Umeå där vi som ett fåtal utvalda i Sverige kommer att få tillgång till de nya enheterna, säger Daniel Sundqvist som ansvarar för CGI:s verksamhet i Luleå, Skellefteå, Umeå samt Örnsköldsvik.

Med Hololens 2 siktar CGI på att fortsätta utveckla tillämpningar i en kombination av hårdvara, artificiell intelligens och mixad verklighet från Microsoft som ger möjlighet till lärande, ny kommunikation och effektivare samarbeten.