Coronatider: Så funkar det att ställa om till digital konferens

Umedev fick våren 2020 ställas om till en digital konferens. På bilden några av de medverkande: Mattias Sällström, Anna Georgsson och Christina Skaskiw.

Umedev är en av många konferenser som fått ställa om och bli digital i dessa coronatider. Här berättar en av arrangörerna, Mattias Sällström, hur det funkar.

Så gott som alla konferenser ställer idag om till digitala möten. Så också Umedev, en uppskattad konferens i Umeå för utvecklare och IT-medarbetare som under flera år arrangerats som fysisk träff på vårkanten. Men enligt alla rekommendationer i coronatider fick Umedev i år läggas över till en digital plattform.

Istället för en fysisk mötesplats valde arrangörerna att sätta upp en digital konferens via Zoom och därmed även att banta programmet från fjolårets 20 föreläsningar till fem i år. Mattias Sällström från Omegapoint var en av arrangörerna tillsammans med Anna Georgsson, Mia Petersson, Andrea Berglund och Ellen Jacobsson. De är trots de nya förutsättningarna nöjda med utfallet.

”Målet var ändå att få till känslan av en konferens.”

Vad var era tankar för innehållet av det digitala Umedev?
Mattias Sällström:
”För det första så ville vi göra något. Det kändes trist att ställa in efter att ändå lagt ned ett arbete innan. Sen vill vi inte ta en hel dag i anspråk utan hålla det som en liten förlängd lunch men målet var ändå att få till känslan av en konferens, därav de olika spåren. Vi ville även erbjuda ett varierat program som lockade så många som möjligt.”

Ni fick många positiva kommentarer i utvärderingen direkt efter?
Mattias Sällström:
”Det är naturligtvis jätteroligt att få positiv feedback och jag tycker att det är kul att det var så många som gillade föredragen, så en stor eloge till talarna. Vi har ambitionen att köra en fysisk konferens i höst men det beror lite på hur rekommendationerna ser ut och om vi kan lösa det med lokaler. Men skulle det inte gå håller jag det inte för omöjligt att vi återkommer med en Umedev Session i höst igen. Vi har ju dragit några lärdomar i arbetet inför den här dagen och tillsammans med den feedback vi fått så jag tänker att vi kan göra det ännu lite bättre.”

Hur tycker du att det fungerar med en digital konferens på detta sätt?
Mattias Sällström:
”Jag tycker att det fungerade riktigt bra, över förväntan faktiskt. Talarna skötte det riktigt bra med sina presentationer för det är ju lite svårare med frågor, feedback och att kunna läsa av sin publik. Deltagarna var väldigt duktiga på stänga av mikrofonen och från det hållet är det ju också lite svårt att visa sin uppskattning, det går ju inte att applådera på samma sätt.”

”Men sen är det ju surret mellan passen med en kopp kaffe i handen som jag kanske saknar mest.”

Vad saknar du främst?
Mattias Sällström:
”Det är just samspelet mellan talare och publik och jag tycker att det brukar finnas en energi i luften, en förväntan, när man har en fysisk konferens och den är lite svår att få till. Men sen är det ju surret mellan passen med en kopp kaffe i handen som jag kanske saknar mest.”

Umedev lockade 120 deltagare digitalt. Är du nöjd med antalet?
Mattias Sällström:
”Jag är jättenöjd med tanke på att det var lite struligt med att få ut informationen om hur man skulle koppla upp sig och jag tror även att strömavbrottet gjorde att många missade.” (Delar av Umeå drabbades av strömavbrott samtidigt som konferensen.)

Fakta om Umedev Sessions

Antal deltagare:
120 som mest, alla med avstängd mikrofon och videokamera, enbart moderator och talare höll sina öppna.

Plattform: Zoom

Upplägg: Tidigare år har Umedev varit en heldag, i år reducerades tiden till 1,5 timme mellan 11.30 – 13.00.

Huvudföreläsare: Mikael Wiberg, Institutionen för informatik vid Umeå universitet var huvudtalare. Han anknöt till coronapandemin med föreläsningen Designkompetenser i en föränderlig värld.

Två spår: Efter huvudföreläsningen kunde deltagarna välja mellan två spår som sändes i två olika rum i Zoom. Spår 1 bestod av Lovisa Johansson, 84Codes, om Microservices och meddelandeköer, samt Lars-Henrik Snow, Umeå universitet, om Specification by example – frontend. Spår 2 bestod av Christina Skaskiw, Acino, om Produktivitetstips för team, samt Roger Nilsson, Skatteverket, om När politiken styr utvecklingen.

Särskilda utmaningar: Strömavbrott i delar av Umeå i samband med sändningen störde något.

Arrangörer och sponsorer: 84codes, Acino, Coeo Events, Intinor, Omegapoint, Onegroup, Pure IT, Sartorius, Skatteverket, Teknikhuset, Umecon, Umeå universitet, Xlent.

Reaktioner från deltagarna

Som avslutning på konferensen kunde deltagarna lämna reaktioner via tjänsten Menti. Här nedan är några citat från dessa.

”Jag vill ha mer”

”Fungerade riktigt bra remote”

”Bra längd på föreläsningarna”

”Vilka bra talare vi har”

”Mer fika”

”Trevligt, men hade gärna fått vara längre”

”Kul idé med online. Bra sällskap under lunchen!”

”Möjlighet att spela in så man kan se i efterhand?”

”Mer småprat före och mellan”

”Bra att det var kort och koncisa dragningar, men hade kunnat vara fler”

”Funkade bra att röra sig fysiskt samtidigt på det här sättet”