Loading Events
24 september 2024
kl 10-15
Umeå
24 september 2024
kl 10-15
Umeå

Digital Impact North firar 1 år som en Europeisk Digital Innovationshub (EDIH) vilket uppmärksammas med att vår första årskonferens arrangeras: Digital Impact North Summit 2024.

Välkommen att delta i digitaliseringen av norra Sverige med en inspirerande dag fylld med föreläsningar och workshops inom AI, digital omställning, smarta samhällen, hållbar industri och framtidens hälsa. Konferensen är kostnadsfri att delta på och arrangeras i samarbete med samtliga av våra partners och med inbjudna gäster som bidrar med kunskap och insikter från olika sektorer och perspektiv.

  • Lyssna på intressanta föreläsningar
  • Fördjupa dig inom aktuella trender
  • Träffa ledare i branschen
  • Var med på engagerande workshops
  • Nätverka med likasinnade

Programmet börjar kl 10 men vi välkomnar dig redan från kl 09 för mingel och fika.

Föreläsningar

10:00-12:00

Ta del av de senaste digitala framstegen

Magnus Burvall, Umeå kommun
Föreläsning

Omställning som grunduppdrag i en förvaltningsorganisation

Magnus Burvall, Umeå kommun

Digital transformation
Smarta samhällen

Hur jobbar Umeå kommun för att ensa riktning och kraft i organisationen mot att möjliggöra omställning? Hur får man en förvaltande organisation att arbeta med omställning som grunduppdrag? Vilken roll har det strategiska arbetet och vilken betydelse har digitalisering för förmågan att nå effektfullhet och medborgarnytta?

Magnus Burvall är en beteendevetare med rötterna inom samhällsplanering. Efter 18 år inom konsultvärlden och svart bälte i processledning av skavfyllda projekt, har han nu rollen som Strategichef på Umeå kommun. Med en självpåtagen roll som Mellanrummens osynliga händer  arbetar han med att lotsa Umeå kommun in i framtiden.

Kristina Knaving, RISE
Föreläsning

Nutids- och framtidsspaning om AI och generativ AI

Kristina Knaving, RISE

Artificiell Intelligens
Smarta samhällen

AI-utvecklingen har går snabbt framåt.  Det har inte undgått någon att AI är något man behöver ta hänsyn till, både som företag och individ. Förutom allt fler lyckade exempel på AI inom verksamheter så har generativ AI i form av framförallt ChatGPT revolutionerat hur vi ser på vad AI kan göra. Vad kan vi verkligen förvänta oss av AI, och vad vill vi förvänta oss?

Följ med på en nutids- och framtidsspaning runt AI och generativ AI.  Det finns enorm potential, men det krävs också kritisk granskning för att dra nytta av tekniken.

Kristina Knaving är senior forskare vid RISE. Hon är civilingenjör i grunden och har sedan arbetat och forskat inom människa-datorinteraktion och digitala beslutsstöd. Hennes forskning sedan fem år tillbaka har fokuserat på möjligheterna, riskerna och de etiska frågorna kring persondata och AI, samt hur nya teknologier påverkar individer och samhälle.

Johannes Hörberg, Region Jämtland Härjedalen
Föreläsning

Digitalisering i hälso- och sjukvården

Johannes Hörnberg, Region Jämtland Härjedalen

Framtidens hälsa

Hur ser den digitala utvecklingen ut i regionerna och vilka är de kommande utmaningarna? Digitaliseringens utveckling inom hälso- och sjukvården innebär stora möjligheter för att förbättra vården och göra den mer tillgänglig. Samtidigt måste regionerna navigera genom en rad utmaningar för att säkerställa att vi kan dra nytta av de tekniska framstegen.

Johannes Hörnberg är Direktör för Utveckling och Digitalisering vid Region Jämtland Härjedalen samt ordförande för Regionernas nätverk för IT och digitaliseringsdirektörer. I dessa roller både regionalt och nationellt driver han den nödvändiga omställningen för att vi ska klara av dagen och morgondagens utmaningar för att skapa mer tid till vård.

Camilla Sandström, Statsvetenskap vid Umeå universitet
Föreläsning

Den dubbla omställningen och sökandet efter ”the sweet spot”

Camilla Sandström, Umeå Universitet

Hållbar industri

Den gröna och digitala omställningen förväntas förstärka varandra. Till exempel kan digitala tvillingar modellera hållbart skogsbruk och optimera trafikflöden för att minska utsläpp. Men dessa omställningar kan också kollidera. Digitalisering kräver el och resurser, vilket skapar avfall och kan leda till oavsiktliga konsekvenser, som ökad resursförbrukning och övervakning som hotar integriteten. För att maximera nyttan av den dubbla omställningen krävs en proaktiv och integrerad förvaltning. Medan den digitala omställningen drivs av den privata sektorn, behövs statligt och samhälleligt engagemang för att skapa en grönare ekonomi och hantera de negativa effekterna. I denna föreläsning diskuteras vad som krävs för att hitta ”the sweet spot” där de två omställningarna samverkar positivt.

Camilla Sandström är professor i statsvetenskap vid Umeå universitet. Hennes forskning fokuserar på styrning och förvaltning av naturresurser – särskilt skog, vilt och biologisk mångfald, samt förutsättningar för hållbar samhällsutveckling.

Andreas Skog, AI Sweden
Föreläsning

En AI-strategi för Sverige

Andreas Skog, AI Sweden

Artificiell Intelligens

För att lösa samhällsutmaningar och stärka Sveriges konkurrenskraft behöver Sverige maximera värdet av att använda artificiell intelligens. För att accelerera den utvecklingen har AI Sweden tagit fram en AI-strategi för Sverige som lyfter vikten av djärvt ledarskap, tvärsektoriellt samarbete och betydande investeringar för att säkerställa att AI gynnar alla delar av samhället. Genom att agera nu och främja AI-adoption brett och ansvarsfullt, kan Sverige stärka sin demokrati, öka sin säkerhet och ha en positiv global inverkan. 

Andreas Skog arbetar för AI Sweden med AI-adoption i kommuner och civilsamhälle och har tidigare arbetat med digital utveckling inom regional utveckling i Västerbotten.

Workshops

13:00-15:00

Välj vilket område du vill fördjupa dig inom

Under eftermiddagen kommer du få fördjupa dig inom de områden som intresserar dig lite extra via engagerande workshops. Du kommer delta på två workshops, där du för respektive pass får välja en av tre tillgängliga workshops inom kategorierna: Smarta samhällen, Hållbar industri och Framtidens hälsa.

Workshoptillfälle 1: 13:00-13:45
Farmer using digital tablet
Workshop 1A

Twin transition – Hållbar omställning via digitalisering och AI

Smarta samhällen

Conny Björnehall, RISE Umeå
Oskar Riby, RISE Umeå

Två stora trender som möts och i denna ”sweet spot” som uppstår finns möjligheter för er verksamhet. Vi förklarar hur man konkret kan jobba med digitalisering och AI för att nå sina hållbarhetsmål och utmaningar. Tillsammans så får du kunskap om hur din verksamhet kan jobba med detta för att skapa en roadmap och aktivitetsplan.

Vi kommer tillsammans i workshop att använda vår metodik för att identifiera tekniker och möjliggörare för just din verksamhet. Allt för att du skall ha få med dig en bra start på din omställningsresa.

Person framför skylt till Sörmlandsleden
Workshop 1B

Vad är CSRD och hur kan det påverka mindre bolag? – Del 1

Hållbar industri

Carola Häggström, SLU
Amanda Löfdahl, Skogstekniska klustret

Håkan Jonsson, PWC

Här får du veta mer om bakgrunden till CSRD-regelverket, omfattningen av regelverket och vad det kommer att betyda för bolagen, styrelsen, värdet med mera. Vi diskuterar dessutom hur bolagens nya rapporteringskrav kan utveckla ett hållbart samhälle och hur digitaliseringen kan stödja denna process.

Workshopen kommer bland annat behandla följande frågeställningar:

  • Gäller detta enbart större bolag?
  • Kan ett mindre företag i värdekedjan som underleverantör alternativt leverantör till ett större företag påverkas?
  • Vad har styrelsen för ansvar?
  • Vilka risker alternativt möjligheter finns?
  • Hur kan jag som företagare bäst förbereda mig?
  • Kommer detta att påverka min affärsplan och mina strategier?
  • Hur resurskrävande för företagen kommer CSRD att vara?”
App 1177 direkt Västerbotten
Workshop 1C

Hur tar vi oss till framtidens sjukvård?

Framtidens hälsa

Per Hallberg, Region Västerbotten

Johannes Jansson, Region Västerbotten
Patrik Larsson, Region Västerbotten

Framtidens sjukvård kräver innovativa lösningar, framtagna och införda i samarbete med vården. Utmaningarna är betydande, men så är också möjligheterna.

På denna workshop undersöker vi Region Västerbottens arbete med framtidens sjukvård, inspirerat av Gartners koncept ”Real Time Healthcare”. Vi utforskar hur värde kan skapas genom att integrera realtidsdata, automation och patientengagemang i olika produkter och tjänster, samt hur vi kan förbättra patientutfall, effektivisera vårdprocesser och möta utmaningar med modern teknik.

Genom interaktiva diskussioner och konkreta exempel tittar vi på hur vi navigerar det teknologiska landskapet och skapar nytta för vården.

Workshoptillfälle 2: 14:00-14:45
Umeå stadsvy
Workshop 2A

Hur kan vi stärka AI-drivna initiativ och bli en föregångare i regionen?

Smarta samhällen

Ulf Hedestig, Informatik vid Umeå universitet
Mikael Söderström
, Informatik vid Umeå universitet
Henry Lopez-Vega, AI Policy Lab och Handelshögskolan

Med utgångspunkt i den svenska AI-strategin är visionen att vi ska bli en framgångsrik föregångare vad gäller AI-driven innovation. Men, om regionen ska bli en föregångare inom digital, grön och inkluderande omställning, krävs det att lokala och regionala aktörer utvecklar strategier och handlingsplaner som drar nyttan av AI och andra disruptiva teknologier.

Ulf Hedestig och Mikael Söderström, Informatik vid Umeå universitet kommer att leda denna workshop tillsammans med Henry Lopez Vega, AI Policy Lab och Handelshögskolan, där deltagarna får diskutera vad som är utmärkande för en framtida ”regional AI-strategi” där deltagarna får prioritera nyckelkomponenter för AI-driven innovation och vilka aktörer som bör ha betydande roller i ett sådant omställningsarbete. Expertpanelen består av nyckelpersoner i branschen som representerar regionala intressenter i frågan.

Utfallet av workshopen kan bli ett första utkast till en fortsatt dialog om utformandet av en handlingsplan för hur kommuner och regioner ska hantera AI och annan disruptiv teknologi i framtiden.

Barrskog i solsken
Workshop 2B

Vad är CSRD och hur kan det påverka mindre bolag? – Del 2

Hållbar industri

Carola Häggström, SLU
Amanda Löfdahl, Skogstekniska klustret

Håkan Jonsson, PWC

I denna workshop fortsätter vi dialogen från del 1 med öppna diskussioner och möjlighet att ställa frågor till expertpanelen kring hur bolagens nya rapporteringskrav kan utveckla ett hållbart samhälle och hur digitaliseringen kan stödja denna process.

Cybersecurity
Workshop 2C

Cybersäkerhet inom samhällsviktiga verksamheter

Framtidens hälsa

Per Hallberg, Region Västerbotten

Johan Skönevik, Region Västerbotten

Vi lever i en allvarstid. I denna workshop kommer vi prata om vad det är vi behöver skydda oss mot i vår alltmer digitala värld. Hur jobbar vi systematiskt med cybersäkerhet med stöd av olika ramverk och regelverk? Den nya cybersäkerhetslagen och NIS2 ställer nya krav på nätverks- och informationssystem som träder i kraft 1 januari 2025. Vad innebär detta för våra samhällsviktiga verksamheter?

Välkommen till en workshop där vi berättar om detta ur ett sjukvårdsperspektiv och gärna vill höra om erfarenheter från andra verksamheter.

Hitta hit

Årskonferensen kommer arrangeras i de fina lokalerna på Scharinska villan i Umeå. 

Scharinska villan
Storgatan 65
903 29 Umeå

RISE konferensrum
RISE projektkontor

Har du några frågor om evenemanget? Kontakta Jenny via info@digitalimpactnorth.se

Arrangeras av

DIN logotyp sekundär grön

Finansiärer

Medfinansieras av EU logotyp
Med finansiering från Tillväxtverket
Med finansiering från Region Västerbotten
Logotyp för EDIH

Projektkontor

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Integritetspolicy

Personuppgifter som vi samlar in och behandlar

Vi behandlar följande kategorier av personuppgifter:

  • Kontaktinformation: namn och e-postadress
  • Kundaktivitet: läshistorik från appen, webbplatser eller elektronisk kommunikation vi skickar ut. Samt teknisk information om enheterna du använder.

Personuppgifterna samlas in direkt från dig eller genereras i samband med att du läser våra e-postmeddelanden eller besöker våra webbplatser.

Hur vi använder personuppgifterna
Leverans av tjänst

Vi använder dina personuppgifter för att leverera vårt nyhetsbrev som du har anmält dig till. Det rättsliga grunden för att behandla personuppgifter för detta ändamål är ditt samtycke. Du kan när som helst återkalla detta samtycke genom att avsluta prenumerationen på nyhetsbrevet.

Analys, affärsutveckling och förbättring av tjänster

Vi arbetar ständigt med att utveckla och förbättra våra tjänster och den information vi ger dig. Detta arbete innebär att analysera kontaktinformation och kundaktivitet. Den rättsliga grunden för att behandla personuppgifter för detta ändamål är vårt berättigade intresse.

Försäljning och marknadsföring

Vi använder personuppgifter i samband med försäljning och marknadsföring av våra tjänster genom att du får e-postmeddelanden från oss. Den rättsliga grunden för att behandla personuppgifter för detta ändamål är samtycke. Du kan när som helst återkalla detta samtycke genom att avsluta din prenumeration på vårt nyhetsbrev.

Dina rättigheter
Rätt till insyn i egna uppgifter

Du kan begära en kopia av alla uppgifter vi behandlar om dig. Kontakta oss på info@digitalimpactnorth.se för att använda din rätt till insyn.

Rättelse av personuppgifter

Du har rätt att begära att vi rättar eller kompletterar felaktiga eller missvisande uppgifter.

Rätt till radering av personuppgifter

Du har rätt att få dina personuppgifter raderade utan onödigt dröjsmål. Du kan när som helst begära att vi raderar uppgifter om dig själv.

Begränsning av behandling av personuppgifter

I vissa situationer kan du också begära att vi begränsar behandlingen av dina uppgifter. Detta gör du genom att hantera samtycken eller reservationer i våra lösningar.

Protestera mot behandling av personuppgifter

Om vi behandlar dina uppgifter med stöd av våra uppgifter eller baserat på en intresseavvägning har du rätt att invända mot vår behandling av dina uppgifter.

Dataportabilitet

Du har rätt att få dina personuppgifter utlämnade i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format. Kontakta oss på info@digitalimpactnorth.se för att få utlämnande av dina personuppgifter.

Rätt att klaga på vår behandling av personuppgifter

Vi hoppas att du berättar för oss om du anser att vi inte följer reglerna i dataskyddsförordningen. Berätta gärna först genom den kontakt eller kanal du redan har etablerat med oss. Du kan också klaga på vår behandling av personuppgifter. Detta gör du till Datatilsynet.

Anmäl intresse till kurs