Umeåbolag bidrar till brandsläckning i VR

Brand i VR

Med VR, virtual reality, kan utbildning i att släcka bränder bli mer effektiv och tillgänglig för fler.

I samarbete med förarutbildningsexperten Skillster, med huvudkontor i Umeå, har brandskyddsbolaget Presto utvecklat en VR-baserad utbildning för praktisk släckning. Presto förvärvade 2018 Umeåbolaget Aptum, som sedan 2005 arbetat med brandsäkerhet.

VR-lösningen är lättillgänglig, kostnadseffektiv och anpassningsbar för olika kundbehov. Allt som behövs för att genomföra en komplett och heltäckande släckövning får plats i VR-glasögonen och i en handkontroll. Utbildningen kan genomföras enskilt och när som helst, vilket gör transporter till och från utbildningsplatsen överflödig utan kan genomföras i våra eller kundernas egna lokaler.

– Det finns en mängd fördelar med VR som går i helt rätt riktning för oss på Presto, där hållbarhet är ett ord som sammanfattar det väl. Vi kan erbjuda fantastiska utbildningar utan att sätta eld på något eller förbruka andra värdefulla resurser säger Emelie Arkad, hållbarhetssamordnare på Presto.

– VR är ett viktigt strategiskt verktyg nu och på lång sikt för oss på Presto. Teknologin blir bara bättre ju mer vi använder den och vi har, tillsammans med Skillster, identifierat en mängd intressanta möjligheter där VR kan skapa värden för våra kunder och för brandsäkerheten i samhället i stort, säger Gustav Nord, Affärsområdeschef på Presto.

– På Skillster hjälper vi redan 106 yrkesförarskolor över hela Sverige att höja kvaliteten i förarutbildningen med hjälp av simulatorer. Att nu få applicera vår kunskap och erfarenhet på något så viktigt som brandsäkerhet känns stimulerande. Särskilt då vi ser en stor mängd möjligheter tillsammans med Presto, säger Andreas Lind, vd Skillster.