The Great Northern först med 5G i Skellefteå

Innovationshuset The Great Northern blir först ut i Skellefteå med 5G. Foto: Paulina Holmgren.

Innovationshuset The Great Northern är först ut att erbjuda 5G i Skellefteå. Det sker i samband med ett projekt om vård och omsorg.

5G kan underlätta användning av ny teknik inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård. Det kan handla om allt från uppkopplade duschrobotar till avancerade larm- och övervakningsfunktioner.

Projektet 5G för vård och omsorg i Övre Norrland förväntas göra norra Sverige till en naturlig innovationsmiljö för utvecklandet av lösningar kopplade till 5G.

Syftet med projektet är att utveckla och testa nya innovativa lösningar som kan underlätta användningen av teknik inom sjukvården. Genom projektets testbäddar har små och medelstora företag, myndigheter och forskare möjlighet att testa 5G i verkliga miljöer. På så sätt förväntas projektet stärka och skapa nya innovationer inom branschen för trådlös kommunikation.

Först med 5G i Skellefteå

Som en av projektets testbäddar är The Great Northern först ut i Skellefteå med utbyggnaden av 5G-nätet. Huset är sedan tidigare en naturlig mötesplats och erbjuder utmärkta samarbetsmöjligheter för forskning, innovation och utveckling inom alla branscher och företag.

Med start från hösten kommer det vara möjligt att besöka The Great Northern för att testa och delta i demonstrationsmöjligheter av nästa generations nätverk. Förhoppningen är det ska leda till olika typer av banbrytande och innovativa 5G-tjänster och produkter.

Parter

Projektet ägs av Luleå tekniska universitet och drivs tillsammans med Region Norrbotten, Region Västerbotten samt de tre kommunerna Övertorneå, Luleå och Skellefteå. Därtill deltar Ericsson, Telia Company och Tieto EVRY i projektet. Huvudfinansiär är Europeiska regionala utvecklingsfonden för Övre Norrland.