Startups med fokus på förnybar energi lockas till Skellefteå

Ann-Christine Schmidt, FUI-koordinator på Skellefteå Kraft, är med och leder satsningen på startups inom förnybar energi. Fotograf är Paulina Holmgren

Startups från hela Europa, som har fokus på förnybar energi, ska etablera sig i Skellefteå. Det är målet med en ny satsning i Skellefteå på unga bolag från hela Europa.

Northvolts bygge av Europas största batterifabrik är ett viktigt steg för innovation i Skellefteå. Nu ska fler innovativa utvecklingsbolag lockas till regionen för satsning på förnybar energi.

Ett nytt ekosystem för framtidens energilösningar håller på att byggas i Skellefteåregionen. Med fokus på hållbarhet, förnybar energiproduktion och ett starkt innovationsarbete drivs utvecklingen på med energibolaget Skellefteå Kraft som motor.

Nytt utvecklingsprogram öppnar

I ett samarbete med EIT InnoEnergy erbjuder nu Skellefteå Kraft startups som sitter på idéer inom bland annat energilagring, mobilitet, flexibilitet i elnätet och elektrifiering att delta i ett utvecklingsprogram, Accelerate Skellefteå.

– Detta är en satsning där vi välkomnar Europa att vara med och skapa ett samhälle som drivs av förnybar energi. Vi ser fram emot att ta del av nya idéer som kan utveckla Skellefteå Krafts befintliga verksamhet men också generera nya produkter och tjänster med fokus på hållbar energiinnovation, säger Joachim Nordin, vd på Skellefteå Kraft.

EIT InnoEnergy är en stark europeisk drivkraft som kopplar samman utbildning, forskning och näringsliv inom hållbar energi. Det var i juni förra året som det offentliggjordes att EIT InnoEnergy satsar på Skellefteå. Med programmet Accelerate Skellefteå vill man öka antalet nya innovativa bolag att ansluta sig till det växande ekosystemet i regionen.

”Bygga ett ekosystem i Skellefteå som kan visa vägen för Europas omställning till ett hållbart energisystem.”

– Potentialen för att bygga upp ett ekosystem i Skellefteå som kan visa vägen för Europas omställning till ett hållbart energisystem är stort och vi ser ett behov av att hjälpa entreprenörer och startups att hitta vägen till Skellefteå och visa på de enorma möjligheterna, säger Kenneth Johansson, vd på EIT InnoEnergy.

– Utlysningen har ett särskilt fokus på idéer inom området batterier och energilagring där utvecklingen går väldigt snabbt och där vi vill se vad Europa har att erbjuda. Vi håller också öppet för idéer inom andra områden som bidrar till nya förnybara lösningar, fortsätter Ann-Christine Schmidt, FUI-koordinator på Skellefteå Kraft.

Skellefteå Kraft och EIT InnoEnergy kommer tillsammans välja ut ansökningar av störst intresse. Dessa kommer erbjudas en plats i programmet och får under tre månader stöd och coachning av externa affärsutvecklare och resurser på Skellefteå Kraft för att utveckla och accelerera sin idé.