Omegapoint får unga civilingenjörer att stanna i Umeå

Nils Hedin och Emil Westin, trainees hos Omegapoint.

För att få fler unga talanger att hitta spännande karriärmöjligheter på hemmaplan startar Omegapoint traineeprogram inom digitalisering och cybersäkerhet i Umeå.

– Norra Sverige är framåtlutade inom områden där digitalisering är viktigt och det är en anledning till att vi satsar här. Genom att utveckla vårt traineeprogram i Umeå får vi dessutom tillgång till nyutexaminerade toppstudenter som vill stanna och bygga sin framtid på platsen, säger Mattias Sällström, kontorschef på Omegapoint i Umeå.

De två första traineerna är Emil Westin och Nils Hedin. De är båda civilingenjörer i teknisk datavetenskap från Umeå universitet och började på Omegapoint under hösten. Båda är uppväxta i Sollefteå och ser stora utvecklingsmöjligheter inom Omegapoint.

– Jag lärde känna Omegapoint på arbetsmarknadsdagar på universitetet och fastnade för deras stora fokus på kompetensutveckling. I våras fick jag chansen att göra mitt exjobb här inom distribuerade filsystem i Kubernetes. Jag trivdes så bra att jag bestämde mig för att söka till traineeprogrammet, säger Nils Hedin.

Traineeprogrammet, också kallat Omegapoint Academy Professional Program, är på nio månader. Det varvar arbete i kundprojekt med utbildningar i alltifrån konsultrollen till agila metoder, säker applikationsutveckling, moderna webbtekniker, testdriven utveckling och mycket mer.

– De två första veckorna var vi i Stockholm på utbildning. Vi fick bland annat träffa många seniora kollegor som berättade om hur de arbetar praktiskt med olika tekniker och metoder – och den teori vi studerat på universitet fick en praktisk verklighetsförankring, säger Emil Westin.

Efter de första utbildningsveckorna har Nils Hedin och Emil Westin fått ett uppdrag hos Ålö i Umeå där de arbetar med programmering och problemlösning. Emil säger att det är givande att skapa någonting som för många är abstrakt men som påverkar verkligheten på ett sätt som är högst konkret.

Hjärtat brinner för Norrland och både Emil och Nils ser fram emot att få fortsätta att utvecklas och jobba i regionen. För Omegapoint är investeringen i traineeprogrammet början på en långsiktig resa.

– Digitalisering och cybersäkerhet är idag frågor som berör alla företag och aktörer i samhället. Det är viktigt att vi kan behålla unga talanger som kan bidra till en säker utveckling hos våra kunder i regionen. På sikt planerar vi för att kunna erbjuda ännu fler traineeplatser och en riktigt bra lokal karriär, avslutar Mattias.