Hållbart toppar Innovation Boot Camp

Maria Klintenäs, SLU Holding, Emil Söderlind och Mattias Hagberg som vann tävlingen Innovation Boot Camp 2020 i Umeå

Skyltar med punktskrift i nedbrytningsbar plats, en app som visar miljömässiga risker i varor och en app som gör det lätt för privatpersoner att tryggt bidra till utvecklingsprojekt var hållbara idéer som ledde till vinst i årets upplaga av Innovation Boot Camp i Umeå.

Innovation Boot Camp i Umeå är ett trestegsevent med en inledande workshop i idéutveckling, en arbetshelg och ett finalavslut. På första plats i år stod Emil Söderlind och Mattias Hagberg med sin idé ”Braille it” – en tjänst som gör det möjligt att beställa skyltar med punktskrift i nedbrytbar plats.
– Eventet var tokskoj! All input från rådgivarna var guld värd, man blir taggad på att fortsätta, säger Emil Söderlind.

Faror i varor

Maria Sapounidou och Aikaterini Nasi stod på andraplats med sin idé ”Kem Fusk”. En app för kunnig konsumentkraft kring varors miljömässiga och kemiska risker. Och på tredje plats hittar vi D-Verify där Dagny Signorello, Stephanie Allden, Wirba Nelson och Muweh Nelson Akonjuen vill göra det enkelt och tryggt för privatpersoner att bidra i mikro- och småskaliga utvecklingsprojekt. Appen gör det även möjligt att följa framstegen.

På grund av covid-situationen genomfördes eventet som ett hybrid-arrangemang med möjlighet att delta både fysiskt och virtuellt.

– Det har varit fantastiskt roligt att se hur såväl idéer och processer som individer och team utvecklas på bara ett par dagar. Att vi i år dessutom fick många internationella deltagare är extra roligt då mångfalden både tillför nya infallsvinklar och en annan dynamik, säger Johannes Pers, innovations- och affärsrådgivare på Innovationskontoret vid Umeå universitet.

Innovation Boot Camp

Arrangeras av Innovationskontoret vid Umeå universitet och Coompanion Västerbotten tillsammans med Almi, AWL, Bic Factory, eXpression Umeå, Innovationsslussen vid Region Västerbotten, SLU Holding, Umeå Biotech Incubator, Uminova Innovation och Venture Cup. Vinnarna får förutom äran även 17 500 kr i vinst.