Ny utbildning för grön industri

Skellefteå flygfoto

Digitalisering och industrins omställning mot en grön hållbarhet skapar fler jobb och stort behov av ny yrkesutbildning i Skellefteå.

I höstas startade en ny yrkesutbildning för automationsoperatörer i Skellefteå. Bakom utbildningen står VUX i Skellefteå. Nu har de första studenterna gått ut. Av dem har mer än en tredjedel redan fått sitt första jobb inom industrin och fler är i anställningsprocess.

Samtidigt har en ny omgång av utbildningen precis startat.

– Det händer mycket inom den nya gröna industrin som växer fram. Vi har tagit fram den här utbildningen tillsammans med branschen, som ett sätt att möta efterfrågan på utbildad personal som kommer att vara stor i regionen, säger Simon Dahlgren, verksamhetschef för VUX i Skellefteå.

Som automationsoperatörer får studenterna efter avklarad utbildning en central roll i utvecklingen för en hållbar framtid. Ett exempel på företag som behöver ny personal inom området är Northvoltmed stort behov rekryteringar.

– Den här utbildningen är viktig för oss, för våra underleverantörer och hela den växande industrin i Skellefteå. Det är väldigt roligt att vara ett av de företag som nu kan välkomna nya anställda direkt efter utbildningen för att fortsätta utvecklas hos oss, säger Katarina Borstedt, Director of Growth på Northvolt.

VUX nya labbmiljö på Campus i Skellefteå är byggd för att kunna ge studenterna de kunskaper som den etablerade industrin önskar. Under utbildningen används modern och automatiserad produktionsutrustning och studenterna jobbar i rena och torra miljöer.

Madeléne Forsberg är en av studenterna som gått den första omgången av utbildningen.

– Jag har tidigare jobbat inom handeln, men under pandemin behövde jag hitta ett annat jobb. Jag läste om utbildningen på VUX, blev nyfiken, sökte och hade tur att komma in. Jag hade förstås koll på Northvolts etablering och att det kommer att bli stora rekryteringar. Att utbildningen inte var så lång passade mig bra, säger Madeléne Forsberg.

Utbildningen för automationsoperatörer är på heltid under cirka fem månader, den omfattar 600 poäng på gymnasienivå och innehåller både teori och praktiska inslag.