Ny gymnasieskola för dataspelsutbildning i Umeå

Elever i skolkorridor

Hösten 2021 öppnar ett nytt gymnasium med dataspelsutbildning och spelgrafik i Umeå.

Det är LBS Kreativa Gymnasiet i Umeå som anordnar de nya utbildningarna i Umeå med estetiska och tekniska utbildningar med inriktning mot bland annat design, tech- och dataspelsindustrin.

– Umeå är en dynamisk stad som satsar på innovation och utbildning. Vi ser fram emot att få komplettera det utbud av gymnasieutbildningar som finns i stan med våra utbildningar som riktar sig mot framtidens kreativa och innovativa branscher, säger Fredrik Ogell, skolchef för LBS.

LBS kommer bland annat att erbjuda grafisk design, spelgrafik, systemutveckling, spelutveckling och utbildningar för den växande spelindustrin.

Elever som väljer spelutveckling eller speldesign kommer att arbeta med större spelprojekt, från idé till färdig produkt. Utbildningarna ger bland annat kunskaper i design och programmering. Elever som väljer grafisk design kommer att arbeta både analogt och med datorns hjälp för att skapa allt från illustrationer till bildkonst.

Programmering inom AR och VR

Kunskaper inom programmering efterfrågas i många branscher, inte bara de kreativa. Teknikelever som väljer spel- och systemutveckling kommer att arbeta med det som sker bakom grafiken. De ska få lära sig att arbeta i aktuella utvecklingsmiljöer som används inom AR (augmented reality) och VR (virtual reality).

– Inom spelutveckling framtidssäkrar vi våra utbildningar med spelmotorn Unity för AR- och VR-utveckling. Med den kunskapen blir eleverna anställningsbara inom många branscher, säger Andreas Eriksson, lärare på LBS Borås och programansvarig för LBS spelutveckling.

Alla skolans utbildningar ger eleverna grundläggande behörighet för högskola och universitet.