Ny satsning på e-cykling i Sverige

Bild på cyklist på landsväg i virtuell miljö

E-cykling har vuxit under de senaste åren och pandemin har gett ytterligare tillskott av utövare. Nu får Svenska Cykelförbundet medel för att utveckla grenen genom initiativet Tillsammans för fler i rörelse, initierat av Riksidrottsförbundet och Svenska Spel.

E-cycling blev en del av Svenska Cykelförbundet 2019 och Sverige är idag en av världens främsta nationer inom sporten.

– Du kopplar ihop din cykel med en skärm och kan på så sätt skapa känslan av att cykla i en brant backe i alperna eller på en vacker landsväg i södra Frankrike, utan att lämna din källare, säger Conny Björnehall, ordförande e-cycling på Svenska Cykelförbundet samt AI Lead Sogetilabs Sweden och Digital Strategy Advisor.

Sänka tröskeln till rörelse

Tillsammans för fler i rörelse drivs gemensamt av Svenska Spel och Riksidrottsförbundet med målet att skapa en idrottsrörelse där alla får plats, oavsett förutsättningar och ambitionsnivå. De extra medlen skjuts till för att Svenska Cykelförbundet ska kunna utveckla e-cyclingen ytterligare och därmed även sänka tröskeln till rörelse.

– Vi är jätteglada över att vara med på den här resan. E-cycling är ett väldigt fint exempel på hur Svenska Cykelförbundet arbetar för att utmana synen på traditionell träning och tävling. Det är också roligt att se hur gränserna mellan e-sport och mer traditionell idrott håller på att suddas ut, säger Linn Rydstedt, projektledare på Tillsammans för fler i rörelse på Svenska Spel.

Den 9 december samlas eliten för första gången i ett officiellt världsmästerskap där den svenska truppen tävlar under Svenska Cykelförbundet.

– Tillsammans för fler i rörelse är en viktig samarbetspartner och möjliggörare. De extra medlen gör att vi kan lägga in en extra växel i förberedelserna inför det stundande världsmästerskapet. Under 2021 planerar vi för gemensamma aktiviteter under både SM och Swe Cup, säger Conny Björnehall.

UCI Cycling Esports World Championship
På världsmästerskapet den 9 december deltar sex cyklister från Sverige; Samuel Brännlund, Olof Åström, Johan Norén, Cecilia Hansen, Marlene Bjärehed och Emma Belforth.