Från spjutspetsforskning till framgångsrika teknikbolag

Kenneth Bodin och Johan Trygg.

Höstens sista Teknikfrukost handlar om resan från avancerad forskning till framgångsrika teknikbolag med alla dess dalar och toppar. Algoryx Simulation och Sartorius Stedim Data Analytics medverkar den 3 december.

Sedan lite mer än två år tillbaka arrangerar Umeå kommun Näringsliv, Uminova Innovation och Process IT Innovations mötesplatsen Teknikfrukost för alla som vill bygga en ännu smartare industri- och teknikbransch i Umeåregionen. Höstens sista Teknikfrukost sänds online den 3 december och fokuserar på kommersialisering av forskning och två framgångsrika exempel, Algoryx Simulations och Sartorius Stedim Data Analytics (tidigare Umetrics.)

– Det är inte på något vis enkelt att ta spjutspetsforskning och hitta en kommersiell bärighet på den. Algoryx och Sartorius är två väldigt bra exempel när det har lyckats, även om resan på intet sätt har varit enkel för dem heller, säger Linus Stark på Uminova Innovation.

I ett samtal med Maria Olofsson från Uminova Innovation kommer Kenneth Bodin, vd och grundare av Algoryx Simulations, samt Johan Trygg, Head of Advanced Data Analytics på Sartorius, prata om resan från avancerad forskning till framgångsrika teknikbolag med alla dess dalar och toppar.

– Förhoppningsvis kan vi också inspirera fler lokala teknikbolag att utnyttja potentialen i den spjutspetsforskning som finns vid Umeå universitet.

Algoryx Simulations grundades 2007 av fyra forskare vid Umeå universitet. Tillsammans kombinerade de omfattande kompetens inom beräkningsfysik, matematik, datorgrafik och datavetenskap. Idag är de en ledande leverantör av mjukvaror och tjänster för visuella och interaktiva fysikbaserade simuleringar.

Umetrics var ett bolag som grundades 1987 och köptes upp av det globala life-science bolaget Sartorius 2017. Idag är de världsledande i att övervaka den process som leder till nya läkemedel med stöd av AI och maskininlärning.

Samma plattform för alla Teknikfrukost

Teknikfrukost livesänds från en studio och efterföljs av ett virtuellt mingel. Allt sker inom ramen för en plattform framtagen av Umeåföretaget Coeo Events. Gå till anmälan.

– I och med att alla Teknikfrukostar sänds på samma plattform och spelas in så behöver man inte följa det hela live. Det går lika bra att se allt i efterhand och samtliga Teknikfrukostar återfinns på plattformen. Allt man behöver göra för att ta del av Teknikfrukost är att skapa ett konto, fortsätter Linus Stark.