Goda resultat för ny app mot inkontinens

Kvinna med mobiltelefon

Forskare från Umeå universitet tar fram ett digitalt komplement till vården för att minska urinläckage och trängningar.

Forskare på Umeå universitet har tagit fram en app till mobilen som är avsedd till att hjälpa kvinnor som lider av urinläckage och trängningar. Appen Tät® II är en komplex, interaktiv app som innehåller information och träningsprogram för bäckenbotten och urinblåsan, psykologisk självhjälp samt livsstilsråd. Var fjärde kvinna har besvär av urinläckage och forskarna menar att en app kan vara ett bra komplement till vården på flera sätt, dels som ett stöd i utredningen av inkontinens, dels för individualiserade råd och träningsprogram.

– Det här är den första appen mot inkontinens med trängningar som har utvärderats vetenskapligt och det är förstås jätteroligt att vi ser så goda resultat för de som använde appen, säger Towe Wadensten, doktorand i allmänmedicin vid Umeå universitet.

Appen Tät®II är en uppföljare till den tidigare appen Tät® som har använts i flera år både i Sverige och utomlands mot ansträngningsinkontinens. Tät®II är utvecklad av Eva Samuelsson och Towe Wadensten, i samarbete med enheten för IT-stöd och systemutveckling vid Umeå Universitet. Innehållet i appen har tagits fram i diskussioner med en grupp forskare och experter inom allmänmedicin, urogynekologi, urologi och uroterapi.

App för manlig inkontinens

Tack vare de goda studieresultat som påvisats för kvinnor som använt appen Tät® så har en vidareutveckling gjorts, Tät®III, en app som är avsedd att användas innan och efter operation för prostatacancer. Ansträngningsinkontinens är vanligt efter en sådan operation och bäckenbottenträning rekommenderas. I pågående studier undersöker forskare hur denna app används och om den kan underlätta bäckenbottenträning med start innan operation.