Norrbottens landshövding ny ordförande för Process IT Innovations

Björn O. Nilsson, Norrbottens landshövding, blir ny ordförande för Process IT Innovations.

Norrbottens landshövding Björn O. Nilsson blir ny ordförande för centrumbildningen Process IT Innovations.

Som ny ordförande ser Björn O. Nilsson fram mot att främja basindustrins innovationskraft i regionen.

Process IT Innovations är en centrumbildning i samarbete mellan Umeå universitet och Luleå tekniska universitet tillsammans med näringsliv och offentliga aktörer i norra Sverige.

Björn O. Nilsson är hedersdoktor samt biokemist och har en imponerande karriär bakom sig. Bland annat som vd för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och som ordförande i Svenska Friidrottsförbundet. Sedan 2018 är han landshövding i Norrbotten, och nu även ordförande för Process IT Innovations.

– Det här är ett spännande uppdrag. Process IT Innovations har skapat ett viktigt nätverk med forskare och lösningsleverantörer. Det behövs nu när företag inom basindustrin möter framtidens IT- och automationsutmaningar. Jag ser fram emot att tillsammans med styrelsen och medarbetarna främja innovationskraften i vår region, säger Björn O. Nilsson.

– Vi välkomnar ordförande Björn O. Nilsson som sitter på stor kunskap samt erfarenhet inom forskning, innovation och samverkan. Process IT Innovations syfte är att stärka de regionala IT- och leverantörsföretagens internationella konkurrenskraft. Men också att etablera ett ledande europeiskt forsknings- och utvecklingscentrum inom automationsområdet. Här tror jag verkligen att Björns erfarenhet kommer till nytta, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet.

– Att som Process IT Innovations skapa nära samverkan mellan forskning och företag är en viktig drivkraft i samhällsutvecklingen och jag är övertygad om att Björn med sin bakgrund kommer att bidra starkt till utvecklingen i vår region. Som hedersdoktor vid vår Teknisk-naturvetenskapliga fakultet har Björn en bra koppling till Västerbotten och Umeå, säger Hans Adolfsson rektor vid Umeå universitet.

Björn O. Nilsson efterträder Magdalena Andersson, landshövding i Västerbottens län.

Om Process IT Innovations

Process IT Innovations är en centrumbildning vid Luleå tekniska universitet i samarbete Umeå universitet. Organisationens syfte är att stärka innovation och samverkan mellan universitet och näringslivet. Hittills har arbetet resulterat i 179 nya innovationer på marknaden, samt över 420 nya prototyper. Idag består nätverket av 250 företag och 150 forskare. Process IT innovations stöttas av Region Norrbotten, Länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten, kommunerna Umeå, Skellefteå, Piteå och Luleå samt företagen ABB, Boliden, Komatsu Forest, LKAB, SCA samt Skellefteå Kraft.

Process IT Innovations styrelse:
Jerker Delsing, Professor LTU
Gregory Neely, Professor, UmU
Stefan Skarp, Affärsenhetschef | Vind AO Kraftsystem, Skellefteå Kraft
Lars Atterhem, VD Biostream
Anders Kyösti, Teknisk Chef, SCA Munksund
Mikael Walter, System Technology Manager, Boliden
Marcus Kristofersson, Manager Mining Automation, ABB
Martin Ärlestig, Fabrikschef, Komatsu Forest
Johan Enback, Teknisk Chef ProcessIT och Automation, LKAB