Norra Sveriges största konferens om digitalisering

Janet Ågren och Andreas Skog

Artificiell intelligens och digitalisering var frågor som mötte de över 400 deltagare från kommuner och näringsliv som anmält sig till Mötesplats Digitala Västerbotten.

Det var Region Västerbotten som bjöd in till en helt digital konferens den 8-9 december med temat ”Det hållbara ledarskapet i en digital tid”. Livesända seminarier och keynotes blanddes med interaktivt mingel och kulturinslag.

– Det har gått så oerhört snabbt under pandemin, det har gjort att vi har förvärvat mycket kunskaper, menade Janet Ågren, kommunalråd i Umeå, om digitalisering när hon deltog under ett av samtalen med moderator Andreas Skog, Region Västerbotten.

– Vi ska vårda och värna de erfarenheterna, vi måste som förtroendevalda utnyttja dessa kanaler. Jag har stort förtroende för den unga generationen som har ett helt annat förhållningssätt, det gör mig hoppfull, fortsatte hon.

Under konferensen deltog även Virginia Dignum, professor i artificiell intelligens, AI, vid Umeå universitet. Hon visade på att AI också kommer att bli en viktig teknik för Västerbotten, något som också togs upp av deltagare i den digitala chatten som hela tiden pågick med ett stort flöde av inlägg. ”Om vi får in VR/AI inom idrotten och inom rörelserikedom, då tror jag vi kommer få extremt många AI tränare i föreningar, vilket sannolikt också kommer bana väg in för AI till allt fler organisationer”, menade en av konferensdeltagarna.

Mötesplats Digitala Västerbotten syfte är att lyfta den digitala utvecklingen i länet och skapa engagemang, förändringsmöjligheter och en mer jämlik digitalisering. Årets konferens gästades även av bland andra Darja Isaksson generaldirektör för Sveriges innovationsmyndighet Vinnova och Maria Ekberg Brännström, VD för Kulturhuset Sara i Skellefteå.

– Digitalisering är inte längre ett alternativ, det är en nödvändighet, menade Rickard Carstedt (S) ordförande i regionala utvecklingsnämnden vid Region Västerbotten. Den digitala utvecklingen går snabbt och har blivit särskilt viktig i tider av en pandemi. I Västerbotten tar vi täten i omställningen till en hållbar välfärd, därför är Digitala Västerbotten en mycket viktig mötesplats.