Forskare bildar bolag med stöd av inkubator
- september 7, 2020
- Allmänt
- Mikael Hansson
Elastisys är ett exempel på forskningsbolag från Umeå universitet som fått affärsstöd av inkubatorn Uminova Innovation.
Uminova Innovation i Umeå är rankad som en av Sveriges bästa inkubatorer och utvald till Vinnovas Excellenceprogram. Inkubatorns koppling till högre utbildning och forskning i regionen är stark, eftersom två av ägarna är Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Övriga ägare är Umeå kommun och Region Västerbotten.
Universitetskopplingen innebär att många forskare och studenter får stöd av Uminova Innovation för att bilda bolag utifrån sin forskning, så kallade avknoppningsbolag.
Ett exempel på avknoppningsbolag är Elastisys, som grundats av en grupp forskare vid Institutionen för datavetenskap. I början av 2010-talet hade dessa forskare byggt en prototyp för så kallad prediktiv autoskalning av molnresurser på servrar. Syftet är att det ska vara lättare att snabbt skala upp eller skala ner kapacitet i exempelvis ett datacenter.
Gruppen som leddes av Erik Elmroth och Johan Tordsson vände sig till Uminova Innovation för att få hjälp med att undersöka om det fanns ett behov på marknaden och hur de i så fall skulle kunna sälja produkten.
– Vi hade den tekniska kompetensen inom området och ett par patent, däremot saknade vi marknadsförståelsen och nätverk hos potentiella kunder, förklarar Robert Winter, vd för Elastisys.
– Elastisys främsta styrka har hela tiden varit deras världsledande djupa tekniska kompetens inom området, men också deras starka uthållighet och driv framåt, säger Andreas Lind, affärsutvecklare på Uminova Innovation.
Värdefulla mötesplatser
Under åren hos Uminova Innovation har Elastisys fått stöd inom sälj, PR, grafisk profil och affärsutveckling, bland annat genom experter i Silicon Valley, USA.
– Möjligheterna att komma i kontakt med företag runt hela världen och få verifiera vår lösning genom att delta på internationella mässor, matchmaking-event och workshops med aktörer i industrin har varit oerhört värdefullt. Över åren har vi byggt en stark förståelse för ekosystemet och har idag helt andra förutsättningar att lansera initiativ och förstå hur vi ska paketera dem för marknaden, berättar Robert Winter.
Starkt växande marknad
Inkubatorer har som uppgift att hjälpa företag i deras första början. Så en naturlig utveckling för Elastisys är att företaget nu har lämnat Uminova Innovation för att stå på egna ben.
– Marknaden kring cloud och open source växer starkt, trots COVID-19. Vi växer relativt kraftigt och är mitt i en transformation mot en större del återkommande intäkter med allt vad det innebär av tillväxtutmaningar. Vi är alltid kort om folk någonstans och vi behöver bygga vår organisation och våra processer för att skala till nästa nivå. Våra kunder är internationella och vi har börjat anställa på andra orter, men ser stora möjligheter att fortsätta bygga vidare på vår starka kompetensbas i Umeå kring den här typen av modern teknik och cloud, säger Robert Winter.
Andreas Lind anser också att Elastisys har en stor potential.
– Elastisys verkar i ett högkompetensområde där de med sin forskning och sina medarbetare ligger i framkant kompetensmässigt. Nu handlar det om att få fler kunder att förstå det, då ser framtiden mycket ljus ut, menar Andreas Lind.
Förutom Elastisys finns många andra exempel på bolag som grundats av forskare eller studenter som fått stöd av Uminova Innovation. Flera av dessa finns på denna sida hos Uminova Innovation.