AI-startups i möte med globala företag

I samband med Sweden Innovation Days får startups och storbolag från Sverige chansen att träffa ny samarbetspartners från hela världen genom en unik matchmaking. Bilden är från en tidigare matchmaking i samband med Match Up 2020. Foto: Malin Grönborg.

Startups med fokus på AI träffar stora företag från hela världen under Sweden Innovation Days. Umeå är med som en av åtta orter.

Att 2020 skulle bli året då helt digitala event skulle vara normen kunde få ana på förhand. Sweden Innovation Days den 17-19 november är en satsning som ska sätta Sverige som innovationsland på kartan. Under tre dagar arrangeras workshops, föreläsningar och matchmaking där svenska startups och storbolag får möjlighet att träffa nya samarbetspartners från 10 olika länder, bland andra Tyskland, USA och Japan. Allt är såklart 100 procent digitalt och genom inkubatorn Uminova Innovation är Umeå en av de orter som finns med.

Syftet med dagarna är att bygga relationer mellan olika aktörer runt om i världen och att skapa fler spännande innovationssamarbeten inom AI-området.

Unik möjlighet till internationella möten

Förutom alla intressanta föreläsningar är det framförallt matchmakingen den 19 november med fokus på AI-lösningar som är något helt unikt för entreprenörer och startups.

– Det är svårt att ens föreställa sig vilka möjligheter detta kan ge våra startups. De behöver på ett tidigt stadium komma i kontakt med sina potentiella kunder, och nu öppnar vi upp globalt till kontakter som annars är omöjliga att nå. Men också möjligheten att skapa den där perfekta matchen för ett samarbete som kan skala och göra skillnad. Vi har många exempel på tidigare matchningar som har lett till riktigt framgångsrika samarbeten, säger Maria Olofsson, verksamhetsledare på Uminova Innovation.

Totalt kommer mer än 400 enskilda digitala möten arrangeras där 120 startups med fokus på AI matchas ihop med 75 stora företag och institutioner från hela världen.

Världens första fossilfria världfärdsland

– Bortom coronakrisen behöver vi en grön och digital återstart av samhället. Vi ska göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland som är bäst i världen på att ta tillvara digitaliseringens möjligheter. Digitala lösningar, särskilt AI, spelar en nyckelroll för att lösa klimatutmaningen och skapa ett samhälle som håller ihop, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Dagarna arrangeras av Vinnova tillsammans med AI Innovation of Sweden, Ignite, Sveriges Inkubatorer och Science Parks (SISP) och Energimyndigheten. Utöver dessa är flertalet inkubatorer och innovationsmiljöer medarrangörer där Uminova Innovation är en av dem.

– Vi är stolta att vara en av åtta orter i Sverige som är delaktigt i Sweden Innovation Days, och hoppas att vi ska hitta massor av synergieffekter och framtida samarbeten med Kanada och övriga länder som deltar. Vi ser även att övrigt näringsliv och kommun ser möjligheter och vill vara delaktiga. Alla behöver satsa på innovation på olika sätt, så missa inte dessa dagar, säger Maria Olofsson, verksamhetsledare på Uminova Innovation.