De peppar unga tjejer att söka teknikprogram

Aja Tomic, Ebba Hampusson, Julia Izarra vill med företaget UF Jämställd Teknik peppa fler unga tjejer att välja teknikprogram.

Fler kvinnor ska jobba inom teknikbranschen i framtiden. Det vill tre gymnasietjejer som driver ett UF-företag för att peppa andra tjejer att söka Teknikprogrammet på gymnasiet.

Det är Aja Tomic, Julia Izarra och Ebba Hampusson, som alla tre är 18 år och går tredje året på Teknikprogrammet på Minervagymnasiet, som startat UF-företaget Jämställd Teknik. De vill peppa tjejer i nian att söka in till Teknikprogrammet på gymnasiet.

– Vi vill åstadkomma en förändring i könsfördelningen inom teknikbranschen. Vi vet från företagens sida att det finns ett stort behov av fler kvinnor, men också att man vill förändra inställningen till teknik, säger Julia Izarra.

På i princip alla studieförberedande gymnasieutbildningar är det lika många tjejer som killar. Men inte på Teknikprogrammet. Där är bara en femtedel av eleverna tjejer – vilket sedan resulterar i att bara en femtedel av de som pluggar tekniska utbildningar på universitetet är tjejer och att bara en femtedel av de anställda inom teknikföretagen är kvinnor.

Tjejernas affärsidé är att göra besök i klasser på högstadiet och berätta om hur det är att läsa på Teknikprogrammet, men också att skapa inlägg på Instagram som vänder sig till tjejer i högstadiet. Inläggen kan innehålla allt från fakta om arbetsmarknaden, kvinnliga förebilder inom teknikbranschen till hur det är att både plugga teknik och jobba inom teknik.

Med tanke på covid-pandemin som pågår har tjejernas arbete blivit mer digitalt än de först tänkt, med digitala klassträffar och annat. Om inte pandemin hade slagit till skulle UF-företaget även ha erbjudit studiebesök på de teknikföretag som anslutit sig samt även olika teknikexperiment.

Teknikföretag vill vara med

Nu har Umeåföretagen Konftel, Umeå Energi, Ålö, Algoryx och Komatsu Forest valt att samarbeta med UF-företaget.

– Vi är jätteglada att flera stora teknikföretag tror på oss. Det visar att de är villiga att anstränga sig för att skapa en jämställd teknikbransch, säger Aja Tomic, en av de tre UF-grundarna.

– Vi samarbetar gärna med alla initiativ som på sikt kan öka antalet kvinnliga ingenjörer, eftersom det kommer att underlätta för oss att få till en mer balanserad forskning- och utvecklingsavdelning. Det i sin tur kommer påverka våra produkter i en positiv riktning, säger Peter Renkel, vd på Konftel, som utvecklar produkter för videomöten som säljs över hela världen.

Han menar att det är riktigt utmanande att hitta kvinnliga ingenjörer som vill jobba med mjukvara för inbyggda system och hårdvara.

– Man måste introduceras tidigt för att de tekniska programmen på universitet ska uppfattas som realistiska alternativ, säger Peter Renkel.

– De företag som valt att samarbeta med oss kommer också att bidra till att visa de framtida möjligheterna som finns inom teknikbranschen. Tillsammans vill vi också bredda den allmänna bilden av teknik som yrkesbana för högstadieelever. Företagens erfarenheter från yrkeslivet kompletterar våra erfarenheter från Teknikprogrammet och det är en bra kombination. Förhoppningsvis kan vi tillsammans ge den verkliga bilden av teknik i sin helhet. Och kanske att vi kan krossa en och annan fördom, säger Ebba Hampusson.

Långsiktig satsning

Som mentor till sitt UF-företag har de Jennie Ekbeck, vd på Umeå Biotech Incubator. Hon menar att tjejernas arbete är en tioårssatsning, för det tar ungefär så lång tid innan de som går i nian och väljer Teknikprogrammet kan vara tekniskt utbildad på universitetet och anställningsbar.

– Tjejerna har gjort ett otroligt bra jobb och jag är imponerad över att de har lyckats knyta till sig så stora och välrenommerade företag i Umeå. Hela branschen vill ha in fler kvinnor och man måste så för att kunna skörda. Det ska bli intressant att se resultatet av gymnasievalet i vår. Jag är helt säker på att detta kommer bidra till en ökad jämställdhet inom teknikbranschen, säger Jennie Ekbeck.