Upptäck digitala världar tillsammans med Curiosum!

Bilden är en illustration av digitala världar.

Den 20-21 november blir det festliga dagar på Curiosum. Då fylls huset med digitalt skapande, programmering av robotar, gaming i spelhörnan och en magisk filmpremiär. Det här är den första av fyra alldeles speciella helger på Curiosum för att fira att Umeå universitets science center öppnar upp hela huset för besökare.

Den första specialhelgen ”Digitala världar” äger rum 20-21 november och har temat visuella effekter, VFX, inom film och dataspel. Eventet riktar sig till alla från fyra år och uppåt.

– Vi vill lyfta programmering, matematik och fysik för barn och ungdomar, men ännu mer ge inspiration inom ämnet visuella effekter och hoppas att helgen ska bidra till en lust att skapa själv. Mycket handlar om att besökarna ska få utlopp för sin kreativitet och nyfikenhet och göra saker praktiskt och dyka ner i tekniken bakom visuella effekter, säger Stefan Johansson, biträdande föreståndare på Curiosum och projektledare för ”Digitala världar”.

Digitala världar skapade i datorn

”Magiskt” är namnet på den interaktiva utställningen som har premiär under den första specialhelgen. Här kan besökarna bland annat utforska och själv testa visuella effekter som green screen, stop motion och 3D Zoetrop.

Utställningen kompletteras av den trefaldigt prisbelönta spektakulära domfilmen ”Making Magic” som är baserad på forskningen bakom digitala visuella effekter. I föreställningen får vi följa med Peter Stormare på en hisnande resa och upptäcka hur effekter skapas – från ekvationer till explosioner. Domfilmen är producerad i Norrköping av Visualiseringscenter C, en av Curiosums samarbetspartners inom Wisdome-projektet.

Läs hela artikeln på Umeå universitets hemsida.

Läs mer om Curiosum här.