Umeåstudenter vinner prestigefullt entreprenörspris

Grundarna till Plocka, Albin Nyström och Axel Ljudén.

Plocka från Umeå vann med sin digitala lösning för att hitta bär och svamp i skogen priset Årets Game Changer i Venture Cup Sverigefinal 2020.

Med en vision att inspirera fler människor att bege sig ut i naturen, vill Axel Ljudén och Albin Nyström förbättra upplevelsen i bär- och svampskogarna. Med deras affärsidé Plocka tog de hem priset Årets Game Changer i Venture Cup Sverigefinal 2020.

Det var under en biltur någonstans utanför Umeå som idén till Plocka växte fram – skulle det inte gå att ta fram enkla kartor på var det kan finnas svamp och bär? Sen dess har Axel och Albin jobbat stenhårt för att tillsammans skapa en lösning – en affärsidé som i Sverigefinalen av entreprenörstävlingen Venture Cup prisades för sin unikhet och stora potential att bli en blomstrande verksamhet.

Juryn motivering lyder:

“Genom att skapa effektiv resursanvändning kan bolaget förändra vårt förhållningssätt till miljön. Tack vare teamets lösning skapas större träffsäkerhet och precision vilket adresserar hållbarhetsfrågor som onödiga transporter och produktion. Med en enkel process möjliggör de att alla har tillgång till naturens guld.”

Axel och Albin är både studenter vid SLU i Umeå med en stor kärlek för naturen. Med sin kompetens och drivkraft har de lyckats utveckla en genomarbetad affärsidé som går i linje med stora samhällstrender som digitalisering, naturupplevelser och närproducerad mat.