Tusentals gymnasieelever besöker Umeå universitet digitalt

Digitala universitetsdagen

Varje år öppnar Umeå universitet upp dörrarna för tusentals gymnasieelever i syfte att väcka intresset för att studera vidare. I år blir besöket digitalt. Något som ökar tillgängligheten.

– Man kan få en god bild av studier och studentliv utan att behöva resa i flera timmar, säger Ulrika Nordlander, projektledare för Digitala universitetsdagen, i ett pressmeddelande.

Öppet hus är ett årligt arrangemang som syftar till att ge information om olika utbildningar och en bild av hur det är att studera vid Umeå universitet.

På grund av coronapandemin har Umeå universitet ställt om, arrangemanget blir på distans och byter namn till Digitala universitetsdagen med Studio studentliv.

Under dagen varvas presentationer av 80 program med Studio studentliv, där besökaren får matnyttig information i ett lättsamt format – som hur man får tag i en bostad, varför det finns studentkårer och hur det funkar med utbytesstudier. Under hela dagen har besökaren möjlighet att chatta med studenter och studievägledare. Dessutom uppträder artisten Tove Styrke.

Målgruppen är i första hand gymnasieelever men även andra intresserade är välkomna.

– Fördelen med ett digitalt arrangemang är att det ökar möjligheten för fler att delta. Personer som annars tvekar inför att lägga en heldag på att åka till Umeå, eller kanske inte har möjlighet att göra det, kan nu ta del av programmet från sin mobil, säger Ulrika Nordlander.

Tomadj Karimi är producent av Studio studentliv.

– Gymnasieeleverna är mer vana att använda sig av den digitala plattformen, de är 24:7 i den digitala världen. Så vi går egentligen in på deras spelplan och det är spännande, säger han.

Digitala universitetsdagen äger rum på torsdagen den 4 mars klockan 09:00–15.00.