Tekniktunga industrier söker fler kvinnor

Tekniktunga industriföretag söker fler kvinnor. Northvolt, Boliden, Holmen och Preem är företag som stöttar programmet Female Technical Engineer. På bilden Umeåstudenten Julia Larsson som prisats i systerprogrammet Female Digital Engineer, till höger Katarina Borstedt, Director of Growth på Northvolt.

Northvolt, Boliden, Holmen och Preem är partnerföretag till Female Technical Engineer med syfte att fler kvinnor ska arbeta i tekniktunga företag. Umeåstudenten Julia Larsson är senaste vinnaren i systerprogrammet Female Digital Engineer .

Northvolt siktar på att vara omkring 3 000 medarbetare om fem år, 2025, i den nya batterifabriken som byggs i Skellefteå. En uttalad målsättning är att de anställda ska ha olika bakgrund och erfarenheter.

– Framtiden kräver miljövänliga, kvalitativa batterier. Och det behövs många. För att lyckas med detta behöver vårat team bestå av talangfulla, drivna personer med olika bakgrund och erfarenheter. Mångfald ser vi som en kritisk faktor för att bygga en framgångsrik företagskultur samt ett inspirerande och starkt ledarskap, säger Katarina Borstedt, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på Northvolt, som en kommentar till att företaget stöttar Female Technical Engineer.

Programmet Female Technical Engineer är ett av tre program som drivs av företaget Magent. De två andra är Female Leader Engineer och Female Digital Engineer. Flera tunga teknikindustrier finns med som partnerföretag till programmet Female Technical Engineer, utöver Northvolt även Boliden, Holmen och Preem.

– Vi ser mycket fram emot att få visa framtidens kvinnliga ingenjörer alla de spännande möjligheter som finns hos oss där avancerade tekniska lösningar, ett hållbart samhälle och ökad mångfald är i fokus, säger Åsa Jackson, Senior Director Corporate Responsibility på Boliden.

Skogsindustrin söker mångfald

Även inom skogsindustrin är behovet av fler kvinnor stort. Holmen är ett skogsföretag som stöder programmet.

– Skogsindustrin har av tradition haft en övervägande manlig representation. Med fler kvinnor och en mångfald av bakgrunder och erfarenheter vill vi skapa en mer dynamisk organisation som tar vara på all tillgänglig kompetens. Genom att samarbeta med Female Technical Engineer hoppas vi kunna bidra till att fler kvinnor söker sig till tekniska utbildningar och samtidigt göra skogsindustrin till en än mer dynamisk och fortsatt lönsam bransch, säger Henrik Sjölund VD och koncernchef i Holmen.

Teknikbranschen har idag betydligt fler män än kvinnor och könsfördelningen är idag 80-20 till männens fördel. För att komma till rätta med detta vill programmet att fler kvinnliga högskoleingenjörer och civilingenjörer ska söka sig till tekniktunga utbildningar och miljöer.

”Ser fram mot att vara med och driva morgondagens digitalisering av näringslivet.”

– Vilken fantastisk resa Female Digital Engineering varit! Att utmanas av partnerföretagens case och deltagarnas olika synsätt och kunskaper har både varit inspirerande och lärorikt. Jag ser framemot att vara med och driva morgondagens digitalisering av näringslivet, säger Julia Larsson, som studerar Industriell Ekonomi vid Umeå universitet och har utsetts till Female Digital Engineer 2020. Läs hela intervjun med Julia Larsson.