Techbolag från norr på nya Sverigelistan

Adlede

Adlede, Photon Sports, Mindforce Game Lab och ett flertal andra startups från norra Sverige finns med på den lista som IT-magasinet Breakit valt ut som landets 30 mest spännande doldisar.

Målet med att skapa en lista över så kallade doldisar bland Sveriges startup-företag är, enligt Breakit, att visa på lovande techbolag som kanske inte så ofta får de stora rubrikerna. Men ändå kan de vara riktigt intressanta som framtidsbolag.

De flesta bolagen har tre saker gemensamt:

  • De finns inte i Stockholmsområdet, utan på mindre orter.
  • De har valt en smal nisch med sin produkt.
  • De gör inte av med särskilt mycket kapital. Faktum är att många växer enbart med egna medel.

Av de 30 techbolagen som listas kommer ett flertal från norra Sverige. Här nedan är några exempel på bolag som Breakit lyfter fram.

Från Umeå och med en stark grund i forskning vid Umeå universitet kommer Adlede som har utvecklat en lösning för kontextuell annonsering, baserat på artificiell intelligens och maskininlärning. Istället för att visa annonser utifrån vem som tittar, så väljer systemet annonser utifrån vad han eller hon tittar på. För ett par år sedan valdes Adlede ut, i en mycket tuff internationell konkurrens, till startup-programmet IKEA Bootcamp, något som ledde till att IKEA idag använder tekniken i delar av sin annonsering.

Mindforce Game Lab från Skellefteå är ett annat av bolagen från norr. Det har utvecklat en hälsoapp som med artificiell intelligens ska hjälp unga som lider av depression och bipolär sjukdom.

Photon Sports, med bakgrund i både Skellefteå och Umeå, erbjuder en produkt som enkelt mäter idrottares snabbhet, kraft och acceleration i olika sporter med hjälp av 3D-kameror och sensorer. 2017 vann Photon Sports regionfinalen i startup-tävlingen Venture Cup med sin produkt som optimerar snabbhetsträning inom olika idrotter. Och sedan dess har det hänt mycket. Tekniken har förfinats och en ny generation kameror, som kalibreras hos Optronic, har lanserats.

Flera andra företag från norra Sverige finns också med på listan. Blikk från Piteå utvecklar ett affärssystem som förenklar bokföring och bland annat tidrapportering. Luleåföretaget Skyresponse har utvecklat teknik för larm från byggnader och personer, medan Whitebox från Skellefteå utvecklat produkter som med UV-ljus kan ersätta exempelvis handsprit. Myoroface från Hudiksvall har med stöd av forskning vid Umeå universitet tagit fram en munhantel, ett verktyg som tränar svalget och effektivt behandlar grundorsaken till problem som sväljsvårigheter efter stroke, diafragmabråck, snarkning och sömnstörningar.