Smart matproduktion vinner stor klimattävling

Johan Hedengran, affärsutvecklare Uminova Innovation, tillsammans med vinnarna Tobias Remes, Ellen Bergström och Daniel Remes.

Startupbolaget Harvest Umeå har vunnit Uminova Innovations stora klimattävling Energy Solution Challenge. Första pris är 200 000 kronor och de får dessutom hjälp av affärsutvecklare med att driva förslaget vidare.

– Vi ska bygga en pilotanläggning mitt i Umeå för att producera mat, men också titta på hur vi kan göra det på andra ställen, säger Tobias Remes som tillsammans med Ellen Bergström och Daniel Remes står för det vinnande bidraget.

Matproduktion i city

De tre vinnarna vill med sitt bidrag utmana en traditionell livsmedelsbransch genom att tillverka matprodukter centralt i staden, med mindre resurser.

– Vi vill förändra sättet som vi producerar, konsumerar och värdesätter mat i samhället. Vi vill skapa en hållbar livsstil genom lokal matproduktion av grönsaker och plantbaserad odling, berättar Ellen Bergström.

Många bidrag i tävlingen

Klimattävlingen Energy Solution Challenge har pågått under hösten 2019 och blivit till en mycket stor framgång med hela 85 inskickade bidrag.

– Vi har sökt en vinnare som tacklar klimatutmaningen på ett extraordinärt sätt. Vi känner oss mycket nöjda med att i Harvest Umeå ha hittat ett engagerat och trovärdigt team, säger Johan Hedengran, affärsutvecklare och ansvarig på Uminova Innovation för tävlingen.

Tävlingen har skett i samarbete med projektet Klimatsmarta Innovationsmiljöer (Energimyndigheten, Arctic Business, Umeå Energi, Skellefteå Kraft och Skellefteå Science City) samt North Sweden Cleantech.

Läs hela artikeln på Uminova Innovations webb.