Så vill Umeå utvecklas som teknikstad

Maxi Fleet från Komatsu Forest

Att Umeå på många sätt är en framstående teknikstad är kanske ingen överraskning. Men hur kan man ta steget till nästa nivå är temat på vårens första Teknikfrukost 22 januari.

Sedan tre år tillbaka arrangerar Umeå kommun Näringsliv, Uminova Innovation och Process IT Innovations mötesplatsen Teknikfrukost för alla som vill bygga en ännu smartare industri- och teknikbransch i Umeåregionen.

Ett av många exempel på framstående teknik från Umeåföretag kan Komatsu Forest visa upp. Tack vare ny uppkopplad teknik som gör det möjligt att interagera direkt med skogsmaskinens dator kan skogsmaskinföraren slå på fordonets motorvärmare också på distans – oavsett om maskinen är igång eller inte. Den nya tekniken med motorvärmarfunktionen i MaxiFleet för med sig stora möjligheter till förbättringar.

Det är enbart ett av många exempel på teknik som utvecklas av Umeåföretag. Enligt många parametrar är Umeå väldigt framgångsrikt och Coronapandemi till trots så finns det flera sektorer som kan se tillbaka på ett rekordår. Men bra vill alltid bli bättre. Vid vårens första Teknikfrukost diskuteras hur Umeå kan flytta fram positionerna som teknikstad ytterligare. Agneta Filen från Umeå Kommun Näringsliv, Mats Johansson från Process IT Innovations och Maria Olofsson från Uminova Innovation kommer dela med sig av sina bilder och spaningar.

– Det handlar om att vi tillsammans vill vända på stenar och se vilka ytterligare möjligheter som finns. Hur kan vi tillsammans bygga en ännu framgångsrikare teknikstad, berättar Linus Stark från Uminova Innovation som kommer moderera samtalet.

Plattform framtagen av Coeo Events

Teknikfrukost livesänds från en studio och efterföljs av ett virtuellt mingel. Allt sker inom ramen för en plattform framtagen av Umeåföretaget Coeo Events.

– Vi vill även att våra virtuella gäster skall komma med sina tankar och idéer vad vi skall fylla vårens Teknikfrukostar med för att bygga en ännu smartare industri och teknikbransch i Umeåregionen. Den plattform vi sänder Teknikfrukost på underlättar denna interaktion, fortsätter Linus Stark.

Att allt spelas in ger även andra möjligheter för de som är intresserade av att ta del av Teknikfrukost.

– I och med att alla Teknikfrukostar sänds på samma plattform och spelas in så behöver man inte följa det hela live. Det går lika bra att se allt i efterhand och samtliga Teknikfrukostar återfinns på plattformen. Allt man behöver göra för att ta del av Teknikfrukost är att skapa ett konto, berättar Linus Stark.

Registrera dig för Teknikfrukost.