Photon Sports blir del av Skellefteås nya inkubator Unboxx

Photon Sports blir första bolaget som tas in i inkubatorn Unboxx från Skellefteå. På bilden Jonas Sjöbörg, vd för Photon Sports. Foto: Mikael Hansson.

Photon Sports är första företaget i Skellefteås nya inkubator Unboxx. Photon Sports erbjuder en produkt som enkelt mäter idrottares snabbhet, kraft och acceleration i olika sporter.

– Vi är mycket imponerade av Photon Sports utveckling så här långt och ser fram emot att bidra till företagets fortsatta expansion, säger Unboxx Anders Tånger.

Tillsammans med Hanna Marklund, Johan Bellgran och Johan Schiller ligger Anders Tånger bakom Unboxx, som i början av 2020 vann Skellefteå kommuns inkubatorsupphandling som gäller för tre år. Västerbottensbaserade Photon Sports blir nu första företaget man satsar på.

– Vi är glada över att de kommer in i företaget med ny energi och kunskap och boostar vår affärsutveckling, säger Photon Sports vd Jonas Sjöberg.

Han har tidigare varit med i Skellefteåstiftelsen Adopticum, som precis som Unboxx är en av de företags- och innovationsfrämjande aktörerna som samlats under det gemensamma paraplyet Smartup Skellefteå för att ytterligare förenkla vägen till idé- och affärsutveckling. Jonas var Adopticums utvecklingschef från starten fram till för tre år sedan.

Europas främsta expert

– Med 25 år i branschen är han en av Europas främsta experter på optiska system. Det är ett sant nöje att ha Jonas och hans team ombord, säger Anders Tånger.

2017 vann Photon Sports regionfinalen i startup-tävlingen Venture Cup med sin produkt som optimerar snabbhetsträning inom olika idrotter. Och sedan dess har det hänt mycket. Tekniken har förfinats och en ny generation kameror, som kalibreras hos Optronic, har lanserats. Idag går det med hjälp av en mobil utrustning, en 3D-kamera, mjukvara och en platta att göra analyser och ge personliga data.

– Vår sensor- och 3D-kamerateknik positionerar idrottaren. Användaren kan därför mäta hastigheten i linjära löpningar och hopp, men även hastigheten i riktningsförändring vilket är det som gör oss mest unika, säger Jonas Sjöberg.

Photon Sports marknad är både stor och bred och lanseringen börjar i Skandinavien. 2020 blir ett år som ska ge ytterligare kunskap.

– Vi vill in på en global marknad där nästan alla land- och snabbhetsbaserade idrotter är inkluderade, säger Jonas Sjöberg.