Once Upon ny stor export från Skellefteå

Lina Öberg, digital formgivare på Once Upon.

Once Upon fortsätter att växa. Skellefteåbolagets tjänst för att bygga fotoböcker direkt från mobilen har blivit en stor framgång.

Senaste tillskottet till Once Upon är Lina Öberg som digital formgivare. Nu vänder hon hem till Skellefteå från Stockholm för att arbeta som digital formgivare inom bolaget vars affärsidé bygger på en app där privatpersoner på ett enkelt sätt, direkt i mobilen och lite i taget, kan bygga en fotobok av sina egna bilder för att sedan beställa hem boken i fysisk form.

Det var 2018 som Once Upon knoppades av från digitala designbyrån North Kingdom i Skellefteå. Med en investering på fem miljoner kronor från Partnerinvest Norr och Treac-koncernen i Skellefteå fick bolaget med grundaren Lina Andersson en flygande start.

Kort därefter gick även fotbollsexperten Hanna Marklund in som delägare i startup-bolaget och 2019 följde bolaget upp med en ny investeringsrunda under ledning av Spintop Ventures på ytterligare 16 miljoner kronor.

Framgången för Once Upon har fortsatt. Från 2018 med sex miljoner kronor i omsättning ökade bolaget till 36 miljoner 2019. Fotoböcker har sålts i ett stort antal länder och inte minst marknaden i Tyskland har växt sig stor.

Ett helt nytt Skellefteå

– Jag hade egentligen inte så stor koll på Once Upon utan blev tipsad av en kompis. Jag blev glatt överraskad av möjligheten att kunna fortsätta jobba ”inhouse” med digital formgivning av en produkt och med ett gäng som är otroligt härligt. Näringsmässigt har det poppat upp hur mycket företag som helst som jag inte hade en susning om innan. Överlag är det ett helt nytt Skellefteå jag lär känna nu, säger Lina Öberg som flyttat hem till Skellefteå med sambo och son.

Sommaren 2003 lämnade Lina Öberg Skellefteå för att börja en treårig utbildning i Eskilstuna inom informationsdesign. Efter utbildningen flyttade hon till Stockholm med en kompis och började jobba på reklambyrå – sedan tuffade det på med olika jobb innan hon fick in en fot på Hennes & Mauritz som formgivare på konsultbasis. De sista 2,5 åren i Stockholm anlitade Polarn o Pyret hennes tjänster.

– Först och främst är jag otroligt tacksam som haft möjligheten att få jobba på den typen av företag. En sak som jag tar med mig är att de fungerar som vilket företag som helst. Det är egentligen inte så stor skillnad förutom en större kundkrets och marknad att nå ut på, men även här på Once Upon jobbar vi mot flera marknader, säger Lina Öberg.

När hon nu bytt ut Stockholms pulserande liv mot Skellefteås lugnare tempo kan det också vara något hon saknar med att bo i en mindre stad.

– Efter så många år hinner man vänja sig vid ett visst utbud och en hög puls, det är både på gott och ont. Det är mindre stress här och vi behöver inte vara först på plats på badhuset för att slippa trängas. Vi tycker fördelarna överväger – och så har vi fått riktiga vintrar, det är kanske en av de större vinsterna, säger Lina Öberg nöjt.