Northvolt ska leverera battericeller till fabrik i Polen

Northvolt-fabrik i Polen.

Northvolts kommande batterifabrik i Skellefteå kommer att leverera litiumjonbattericeller till en ny fabrik för batterisystem i Polen.

I ett pressmeddelande skriver Northvolt att företaget ska investera 200 miljoner dollar i ett fabriksprojekt i Gdansk, Polen, för montering av avancerade, hållbara energilagringssystem.

– Att säkra tillverkningskapacitet för battericeller i Europa är nyckeln till dess industriella framtid, men det som är lika viktigt är den industriella kapaciteten för att integrera celler i verkliga lösningar. Det är detta som den nya fabriken kommer att leverera – sofistikerade, hållbara energilagringssystem för att stödja omvandlingen av Europas elnät och dess industri, säger Peter Carlsson, grundare och vd, Northvolt.

Utvecklingen av den nya fabriken har redan påbörjats med förväntan att den första byggnadsfasen kommer att påbörjas hösten 2021 för att starta produktionen 2022. Den inledande fasen av projektet kommer att skapa en årlig produktion på 5 GWh moduler och förpackningar. I en andra fas av projektet kommer fabriken att utvidgas till en total kapacitet på 12 GWh. Inklusive ett nytt tekniskt forsknings- och utvecklingscentrum som ska inrättas i samband med fabriksutvidgningen kommer initiativet att skapa 500 nya jobb i Gdansk-regionen.