Northvolt i nya miljardaffärer

Momentet för elektrifiering är starkare än någonsin, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt. Foto och illustration: Northvolt.

Nortvolt levererar stora nyheter på rad under sommaren 2020 med omfattande europeiska lån, samarbete med BMW och även med norska Hydro.

Northvolt stärker sin finansiella situation med 14 miljarder kronor som garanteras i lån från affärsbanker, pensionsfonder och offentliga finansinstitut, enligt ett pressmeddelande från slutet av juli. I början av månaden meddelades även att Northvolt skriver långsiktigt kontrakt med BMW Group om 20 miljarder kronor och i juni släpptes nyheten att Northvolt startar samarbete med norska Hydro Volt för återvinning av batterimaterial och aluminium.

– Momentet för elektrifiering är starkare än någonsin. Våra kunder behöver stora volymer högkvalitativa batterier med lågt CO2-avtryck, och Europa måste bygga en helt regionaliserad värdekedja för att stödja dem, säger Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt.

Den fabrik som byggs i Skellefteå förväntas komma igång med produktion under 2021. Närmare 3 000 medarbetare kommer att anställas vilket innebär ett kraftigt uppsving för Skellefteåregionen och Västerbotten.

Sedan lanseringen i mars 2017 har Northvolt vuxit till mer än 700 anställda och sysselsätter nu över 70 olika nationaliteter vid sina anläggningar i Sverige, Tyskland och Polen.