Norra Skandinaviens största spelevent tillbaka

Sara Kulturhus, en av världens högsta träbyggnader

Med stort fokus på populärkultur inom spel, film, litteratur och konst har Nordsken kommit att bli ett spelevent att räkna med. Nästa år flyttas arrangemanget till Skellefteås nya samlingsplats, Sara Kulturhus, och kompletteras med Arctic Game Conference och Fantastic Conference.

Planen är att Nordsken ska ta över ett antal av stadens centrala platser. Detta öppnar upp för ett fördjupat samarbete med stadskärnans restauranger, hotell och butiker.

– Det känns fantastiskt roligt att inleda samarbetet med Nordsken och få visa upp Skellefteås nya kulturhus, säger Maria Ekberg Brännström, vd för Sara Kulturhus.

Det är kommunstyrelsen i Skellefteå som beviljat den ideella föreningen Nordskens vänner ett årligt bidrag på 1,5 miljoner för att de under 2021-2023 ska arrangera Nordsken i Skellefteå. Ett event som tvingades ställa in 2020 på grund av pandemin.

Fantasi och fantastiska världar

Fokus kommer fortsatt att ligga på populärkultur inom spel, film, litteratur och konst med inriktning mot fantasi och fantastiska världar. Men Nordsken kompletteras nu av branschkonferenserna Arctic Game Conference och Fantastic Conference vilket lockar till sig världsartister och tunga internationella företrädare från spelindustrin och de kreativa näringarna.

– Vi har fått ett stort förtroende och kommer att göra allt vi kan för att Nordsken ska få så stort genomslag som möjligt. Det är skönt att vi redan nu kan komma igång med planering och rekrytering, säger Nils Lundgren, ordförande för Nordskens vänner.

För den som är intresserad av att engagera sig, tillföra innehåll eller på annat sätt samarbeta bjuds det in till en digital informationsträff den 13 januari kl. 18.00.

FAKTA
Sara Kulturhus är en av världens högsta träbyggnader och öppnar den 8 september 2021. Arctic Game Lab är en organisation som arbetar för att stärka spelbranschen i norra Sverige. Fantastic Conference är en ny konferens för de inom film-, tv-, litteratur-, vfx- och serieindustrin som arbetar med fantastivärldar.