Mentorer blir bollplank för kvinnor inom IT

Therese Sinter, Sogeti, och Jennifer Rebel, DataTjej, vill att fler kvinnor inom IT-branschen ska få möjlighet att möta mentorer som bollplank.

Fler kvinnor inom IT-branschen ska få stöd av mentorer. Umeå är en av orterna för satsningen.

Två stora IT-nätverk för kvinnor, #addher och DataTjej, fortsätter sitt gemensamma mentorskapsinitiativ Match and Go med en femte omgång under hösten. Målet är att hjälpa Sveriges IT-intresserade kvinnor att hitta en mentor eller adept. Anmälningsperioden för Match and Go #5 är nu öppen fram till och med den 23 augusti.

# addher är Sveriges största nätverk för kvinnor i IT-branschen med över 5 000 medlemmar. Det drivs av IT-företaget Sogeti och har som mål att få fler kvinnor till IT-branschen, i alla roller och positioner. Hösten 2018 teamade man upp med DataTjej, en ideell förening med 2 900 medlemmar som främjar nätverkandet mellan IT-intresserade kvinnor eller icke-binära och näringslivet.

Resultatet blev mentorskapsinitiativet Match and Go som bedrivs på de 17 orter #addher är verksamt. Förutom Umeå, Luleå och Örnsköldsvik i norr handlar det om Borlänge, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Karlstad, Linköping, Malmö, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Uppsala, Västerås och Örebro.

– Vi älskar att matcha kvinnor i eller på väg in i IT-branschen och den feedback vi får kring Match and Go är att vi skapar värde och kanske till och med livslånga relationer mentor och adept emellan. Det bästa med att vara adept är enligt många att nya dörrar öppnas och att man får så mycket konkreta tips och råd. Att vara mentor är som många uttrycker sig, ren balsam för själen då man får möjlighet att generöst dela med sig av lärdomar och insikter från karriären, säger Therese Sinter, nationell driver för #addher-nätverket.

Omgång #5 startar vecka 36

Programmet löper under fem månader. Anmälan är öppen fram till den 18 augusti. Under vecka 35 matchas sedan deltagarna och Match and Go #5 startar sedan upp vecka 36, och pågår fram till den 10 januari.

– Vi vill ge våra medlemmar det de behöver för att lyckas. En stor andel av våra medlemmar efterfrågar mentorskapsinitiativ och tillsammans med #addher kan vi på ett pragmatiskt sätt erbjuda det. Nätverkens medlemmar, en mix av yrkesverksamma och studenter, har visat sig kunna ge en ”perfect match”, kommenterar Jennifer Rebel, ordförande i DataTjej.