I Umeå finns Europas mest innovativa inkubator för bioteknik

Medarbetare Umeå Biotech Incubator, Foto: Malin Grönborg.

Umeå Biotech Incubator har utsetts av Global Health and Pharma Magazine till Europas mest innovativa bioteknikinkubator. Detta för sin förmåga att förändra branschen i positiv riktning.

– Vi är jätteglada för priset. Från Umeå lyckas vårt innovativa sätt att arbeta nå ut i hela Europa – det är häftigt, säger Jennie Ekbeck, vd på Umeå Biotech Incubator.

Det är för tredje året i rad som priset delas ut och detta sker på MedTech Awards som ordnas i mars. Tävlingen är öppen för alla företag, individer och företag som verkar inom medicinteknikbranschen.

– Innovationer inom medicinteknik hjälper oss att förbättra kvaliteten på vården så att vi kan sätta tidigare diagnoser, vi får mindre invasiva behandlingsalternativ och kortare vård- och rehabiliteringstider. Det är ett viktigt forskningsämne som kan gynna människor i hela världen, säger Jennie Ekbeck.

– Under coronapandemin har vi fått se den verkliga betydelsen av medicinteknik då företag intensifierat sina ansträngningar för att hjälpa läkare och sjuksköterskor att behandla patienter. Det är också härligt att se hur länder, företag och individer har gått samman för att stoppa pandemin och minska dess skadeverkningar, säger Jennie Ekbeck.

Jennie Ekbeck har varit vd på Umeå Biotech Incubator sedan 2012 och utsågs 2015 till Årets Innovationsängel av Veckans Affärer och Vinnova. Hon har även nominerats till Ecosystem Hero of the Year på Nordic Startup Awards 2020. Umeå Biotech Incubator har prisats i flera tävlingar, bland annat 2019 som Sveriges Bästa Acceleratorprogram eller Inkubatorprogram i Nordic Startup Awards.

– Jag tror att en av anledningarna till att vi har prisats är att vi jobbar med ett pay it forward-tänk. Vi alla kan lära oss av varandra, istället för att vi ska konkurrera. Det gäller att se de nationella, regionala och lokala perspektiven och hur vi kan samverka, säger Jennie Ekbeck och fortsätter:

– Genom att peppa forskare att kommersialisera sina resultat, sprungna ur forskning från universiteten, kan vi hjälpa människor över hela världen att få ett bättre liv och en bättre hälsa. Det är ibland en lurig uppgift, men otroligt tillfredsställande när vi lyckas!

Umeå Biotech Incubator är rankad som en av Europas bästa inkubatorer för life science och klassas som Excellent av Vinnova.