Framgångar för Uminova Innovation – trots pandemiår

Ett exempel på Uminova Innovations verksamhet är Match Up. I februari 2020 arrangeras ett Match Up med över 200 möten mellan startupbolag, investerare och stora företag. Fotograf: Malin Grönborg.

11,8 miljoner kronor från Vinnova, inflöde av 102 affärsidéer, tio antagna bolag och flera digitala event. Det sammanfattar Uminova Innovations 2020.

– Trots pandemin har vi lyckats erbjuda ett affärstöd i toppklass. Det är vi väldigt stolta över, säger Nils-Olof Forsgren, vd Uminova Innovation, ett inkubatorbolag som också fångar upp många affärsidéer från forskare och studenter vid Umeå universitet och SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

2020 blev ett unikt år på många sätt på grund av corona-pandemin. Inflödet av pengar till kapitalsökande bolag minskade drastiskt i hela Sverige och de viktiga nätverksytorna ställdes in eller ställdes om till digitala varianter. Samtidigt skapade utmaningarna i spåren av covid-19 en möjlighet för anpassning och innovation för de som såg potential – och vågade.

– Aldrig tidigare har vi som inkubator behövt vara så uppfinningsrika för att ge våra entreprenörer och innovatörer affärsstöd. Vi lyckades ställa om vår verksamhet väldigt tidigt på året, vilket underlättade för våra bolag, säger Nils-Olof Forsgren.

Innan pandemin bröt ut arrangerade inkubatorn sitt uppskattade event Match Up med 125 möten mellan startups och investerare från hela Sverige. Under samma dag riggades Ignite North med 80 möten mellan startups och storbolag, med målet att så frön till samarbeten och affärer.

Uminova Innovation arrangerade tävlingen Energy Team Challenge, där fyra talanger vann varsin plats i ett startupteam som ska utveckla en affärsidé inom AI och energiteknik till ett växande bolag.

Under året inkom 102 affärsidéer och tio nya bolag antogs till inkubatorn. 35 kompetensmatchningar gjordes också till bolagens team. Bland annat rekryterades tolv erfarna personer till fyra nya skuggstyrelser.

Uminova Innovation fick beskedet att Vinnova beviljar inkubatorn 11,8 miljoner kronor fram till 2022 från det nationella inkubatorprogrammet, vilket är den högsta möjliga finansieringsgraden en inkubator kan få.

– Det ger oss större finansiella muskler, vilket gör att vi kan hjälpa fler att bygga tillväxtbolag. Det är också en kvalitetsstämpel, säger Nils-Olof Forsgren.

Roland Carlsson, Umeås tidigare näringslivschef, är sedan några år tillbaka styrelseordförande hos Uminova Innovation.

– Inkubatorer är viktiga motorer för innovation och förnyelse av näringslivet och för att vi som region ska bibehålla konkurrenskraft och tillväxt. Inte minst när stora delar av näringslivet drabbas hårt av effekterna av covid-pandemin. Det har varit glädjande att se hur Uminova Innovation, trots svårigheterna, fortsatt att leverera ett så robust stöd, och i en tid då det stödet behövs allra mest, säger Roland Carlsson.