Fler spelutvecklare utbildas i norr

Spelinriktningen på Teknikcolleges fjärde år kommer att bedrivas på Boden Gamecamp på Boden Business Park. Foto: Mats Engfors/Fotographic

Boden slår fast sin position som spelutvecklarcentrum med spelutbildning redan på gymnasiet.

För att bygga en bas för rekrytering inom spelbranschen startar Björknäsgymnasiet i höst en spelinriktning för de elever som går det fjärde året på Teknikcollege. Utbildningen kommer att bedrivas på Boden Gamecamp på Boden Business Park där flera spelföretag finns etablerade.

Merparten av de sökande till höstens start kommer från andra kommuner.

– Det är väldigt intressant att se att vi kan attrahera elever utifrån, säger Thomas Nilsson, programsamordnare på teknikprogrammet.

Utbildningen bedrivs i samarbete med Changemaker Educations som i höst startar ytterligare en eftergymnasial utbildning på Boden Gamecamp. Det fjärde året gör eleverna praktik på ett företag i minst tio veckor för att bygga ett nätverk redan under utbildningen.

– Det känns väldigt motiverande och kul att vara med om det här. Det är något nytt som startar upp och vi har vi chans att vara med från början, säger Thomas Nilsson.

”Vi har stark tillväxt i branschen här i norr.”

Eftersom spelvärlden är väldigt komplex vill Björknäsgymnasiet rymma olika områden att specialisera sig inom. Thomas Nilsson ser grafik, programmering, ljud och berättande som nyckelförmågor i spelvärlden.

– Förutom närheten till Changemaker Educations och spelindustrin ser vi att Filmpool Nord är en industri som vi har möjlighet att leverera till, säger han.

Thomas Fägerman är VD på Boden Business Park.

– Det är fantastiskt glädjande att studenterna väljer att satsa på dataspelsutbildning nu när vi har så stark tillväxt i branschen här i norr. Extra roligt är att vi attraherar studenter från regionen till Boden och det ekosystem av utbildningar och spelstudios vi har på Boden Business Park.

Mattias Bergqvist är operativ chef på spelföretaget Wanderword och affärsutvecklare på Boden Business Park med uppdrag att bygga upp en spelbransch i Boden.

– Jag är otroligt glad att Björknäsgymnasiet nu startar ett fjärde år samt ansöker om ett fristående program med nationellt intag. Målet med Bodens satsning har alltid varit att bygga en trappa av utbildningar för olika mål- och åldersgrupper och med Björknäsgymnasiets satsning kan vi nu få in talanger i ett ännu tidigare skede. Från ett bolagsperspektiv innebär det att i framtiden kommer vi kunna rekrytera ännu mer och skarpare studenter i olika åldrar och med olika utbildningsnivåer.

FAKTA: Spelindustrin i Norr- och Västerbotten

2019 var ett rekordår för spelindustrin i Norr- och Västerbotten. Antalet anställda fördubblades och antalet företag har ökat med nästan 30 procent. Idag finns det cirka 400 professionella spelutvecklare verksamma i ett 70-tal bolag. Källa: Arctic Game Lab