Barbro Renkel ny vd för eXpression Umeå

Barbro Renkel och Marlene Johansson

Barbro Renkel blir ny vd för företagsinkubatorn eXpression Umeå, en av Sveriges ledande inkubatorer för de konstnärliga, kulturella och kreativa näringarna.

Barbro Renkel har tidigare arbetat som senior affärsutvecklare inom organisationen och har erfarenhet av innovationssystemet och den kreativa sektorn på regional, nationell och internationell nivå. Företagsinkubatorns tidigare vd Marlene Johansson går vidare till en forskartjänst inom RISE.

– Det känns både inspirerande och roligt att vidareutveckla det som Marlene initierat under eXpression Umeås tre senaste år. Den kreativa sektorn i Umeå har aldrig varit mer intressant och spännande. Det är företagare som ständigt ligger i framkant, utvecklar nya affärsmodeller och på ett naturligt sätt tar ansvar för en hållbar utveckling. Som inkubator för dessa progressiva näringar blir det därför extra viktigt att fortsätta utveckla och utmana oss själva. Det arbetet ser jag framemot att leda, säger Barbro Renkel.

eXpression Umeås involverar i sin verksamhet cirka 90 företag i olika faser och omges av ett starkt nätverk av både lokala kreatörer och samarbetspartners från alla samhällets sektorer. Inkubatorn har varit med om en snabb tillväxt och under den senaste tiden tagit plats som en stark nationell aktör i branschen.

Marlene Johansson går vidare till en forskartjänst inom RISE där hon kommer arbeta med forskning som rör den kreativa sektorn samt axla rollen som projektledare för ett framtida europeiskt kunskaps- och innovationsprogram för de kulturella och kreativa näringarna.

– Barbro är helt rätt person att leda eXpression Umeå mot nya framgångar. Hon har lång erfarenhet av innovationssystemet och har varit med och byggt upp verksamheten från start. För mig har detta varit ett drömjobb, att tillsammans med fantastiska människor utveckla inkubatorn och vara en del av den kreativa och inkluderande miljö som eXpression Umeå är, säger Marlene Johansson.