Ansvarsfull AI tema på Teknikfrukost

Virginia Dignum, professor Umeå universitet.

Ansvarsfull AI är temat den 22 oktober när Teknikfrukost är tillbaka som en virtuell mötesplats. Att kunna mingla på riktigt online är en viktig del av Teknikfrukosten.

När Teknikfrukost återstartar 22 oktober är gästen Virginia Dignum, professor i artificiell intelligens med inriktning mot social och etisk AI vid Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet. I ett samtal kommer hon prata mer om Ansvarsfull AI och hur man går från principer till handling.

Varje dag kan vi läsa om utvecklingen av AI och vilka konsekvenser det får för samhället. AI ändrar sättet vi arbetar på, hur vi lever våra liv och löser alldagliga problem. Men samtidigt finns det en oro över dess rättviseaspekter, öppenhet och integritet.

– Att säkerställa att de AI vi bygger arbetar på ett etiskt och ansvarsfullt sätt är en nyckel för att vi som människor ska kunna lita på systemen. Det handlar om hur vi designar dem, varför vi designar dem och vem som är med och utformar dem, säger Virginia Dignum.

Virtuell mötesplats

Sedan lite mer än två år tillbaka arrangerar Umeå kommun Näringsliv, Uminova Innovation och Process IT Innovations mötesplatsen Teknikfrukost för alla som vill bygga en ännu smartare industri- och teknikbransch i Umeåregionen. Som de flesta mötesplatser av denna sort har COVID-19 pandemin inneburit ett avbrott. När man nu återstartar Teknikfrukost är det en helt och hållet virtuell mötesplats som har många fördelar.

Gå till anmälan till Teknikfrukost.

– Även om ett digitalt möte inte helt och hållet kan ersätta ett fysiskt så finns det flera fördelar med att gå online. Vi kommer använda oss av Umeåbolaget Coeos plattform som ger oss helt nya möjligheter, menar Linus Stark från Uminova Innovation.

Programinnehållet kommer att livesändas från en studio och sparas på plattformen. Dessutom har man kortat ner innehållet till 30 minuter, allt för att göra det så lätt som möjligt att konsumera.

– I och med att alla Teknikfrukostar sänds på samma plattform och spelas in så behöver man inte följa det hela live. Det går lika bra att se allt i efterhand. Allt man behöver göra för att ta del av Teknikfrukost är att skapa ett konto på plattformen, fortsätter Linus Stark.

Samling av rätt människor

– Det som också är riktigt intressant är att man kan se vilka andra som finns på plattformen och det går att ta kontakt med varandra. I förlängningen kan vi därmed ha en stor samling människor som alla vill utveckla Umeå tillsammans, säger Linus Stark.

– Som avslutning på varje Teknikfrukost kommer vi ordna ett virtuellt mingel där de som är med live har en möjlighet att prata med varandra på riktigt, poängterar Linus Stark.