William Lidberg vinnare av priskategorin Beyond Academics

William Lidberg, Geografisk intelligens vinnare av priskategorin Beyond Academics
Fotograf: Venture Cup

Under tisdagkvällen den 10 oktober utsågs vinnarna i Sverigefinalen av Venture Cups tävling STARTUP, en av Sveriges största entreprenörsskapstävlingar. William Lidberg som gick Uminovas startupprogram i våras och idag samarbetar med Nationellt skogsdatalabb (SLU) och Digital Impact North vann priskategorin Beyond Academics 2023 med bolaget Geografisk Intelligens.

Om Geografisk Intelligens

Geografisk intelligens är ett digitalt program som samlar in öppen geodata och med hjälp av AI skapas viktiga analyser och beslutsunderlag inom skogsbruk. Tjänsten består av två delar. Den första delen är en datatjänst för Sveriges geodata där allt är anpassat för AI-modeller. All data har samma koordinatsystem, överlappande pixlar och normaliserade pixelvärden. Den andra delen är en webbtjänst där användaren laddar upp sitt träningsdata för att träna en robust AI-modell. Användaren kan sedan ladda ner en karta skapad av den tränade AI-modellen. Läs mer på www.geoint.se.

Juryns motivering
Vinnaren av Beyond Academic har hittat ett sätt som ökar kunskapen för en smartare planering vilket är ett viktigt steg i att minska miljöpåverkan. En lösning som kommer att tillgodose befolkningen med information och verktyg för att främja mer hållbara beslut och beteenden.