Teknik från Umeå i Googles konferensrum

Google Speakermic

Umeåföretaget Limes Audio köptes av Google i januari 2017. Numera återfinns deras teknik i Google Speakermic som ser ett stort uppsving i Coronakrisen.

Coronakrisen har inneburit att videotjänster som Zoom och Microsoft Teams har växt explosionsartat då en stor del av världens befolkning arbetar hemifrån. Även Googles videotjänst Google Meets, tidigare Google Hangouts, har vuxit med rekordfart.

– Numera så kommer vi upp i 2 miljarder minuter per dag vilket är helt otroligt. Minuter är standarden att räkna på i branschen då det var så Skype började räkna i början av 00-talet, berättar Serge Lachappele, Director of Product Managemant för G. Suite hos Google i en intervju med Di Digital.

Teknik från Umeå och Sverige i grunden

Det som inte är lika känt är det faktum att en stor del av tekniken i Google videokonferenssystem kommer från Sverige och framförallt de norra delarna av landet. Tre uppköp av svenska startups står för grunden av tekniken i systemet och numera återfinns merparten av alla utvecklare inom Google Meets i Stockholm där även Serge Lachappele bor.

Ett av de uppköpta bolagen är Limes Audio, ett avknoppningsföretag från Umeå universitet och Blekinge Tekniska högskola, som under åren fick affärsstöd av inkubatorn Uminova Innovation.

Experter på hårdvara

– Limes är experter på hårdvara. De gör idag hårdvara åt oss som man kan ha i konferensrum, vilket är otroligt viktiga för ljudet. Vi pratar alltså om flera mikrofoner som kan jobba ihop för att ta bort oljud. De kan också ta bort eko och ge ett väldigt bra återskapande av en röst, berättar Serge Lachappele i intervjun med Di Digital.

– Idag är Limes Audio-teamet är en del av vår hårdvarugrupp så många av våra kunder har Limes Audio-grundad teknik i deras mötesrum nu. Alla som kör med Googles videokonferensrum har deras teknik i form av Google Speakermic, säger Serge Lachappele.

Här kan du höra hela intervjun med Serge Lachappele, som även berättar om sin relation till ett annat Umeåföretag, Codemill, och dess medgrundare Johanna Björklund.