Startups hjälper Friends med digital kunskapsbank

Workshop mellan Friends och startups i Umeå ska ge digital kunskapsbank mot mobbing.

Startups i Umeå ska hjälpa Friends utveckla digital kunskapsbank mot mobbing.

Friends, en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer, har besökt oräkneliga svenska skolor och föreningar för att sprida kunskap om hur mobbing kan förhindras. Nu vill Friends utveckla en digital kunskapsbank som gör det möjligt för fler att arbeta mot mobbing runt om i Sverige, och organisationen har vänt sig till inkubatorn Uminova Innovation i Umeå för hjälp med idégenereringen.

Flera av Uminova Innovations startups är nämligen specialiserade på områden som kan vara till hjälp.

– Med Uminova Innovations breda nätverk och erfarenhet av att matcha kompetenser med behov ser vi dem som en intressant samarbetspartner. En idégenereringsworkshop kändes som en bra start för oss eftersom vi ville få inspiration och nya idéer till vårt digitaliseringsarbete, säger Marie Ahlén som är sakkunning inom digitalt lärande hos Friends.

Kreativ hackathon

Uminova Innovation bjöd i juni in en handfull av inkubatorns vassa startups, alla med kompetens och erfarenhet relevant för uppdraget, till en sorts kreativ hackathon. Frågor som diskuterades var bland annat hur ny teknik kan användas för att göra kunskapsbanken interaktiv, och hur barnens röst kan bli en del av den digitala lösningen.

De bästa spåren och de viktigaste insikterna presenterades för teamet på Friends. En spelifierad äventyrskarta, automatiserade processer och chatbott var bara några av alla spår som diskuterades med stort engagemang.

– Det är superkul att få vara en del av ett så engagerat och ideérikt team. Och det är en ära att få chansen att bidra till en så viktig aktör som Friends, sade Johanna Forsner från The Fine Arc efteråt.

Oskar Wahlström från Frostspektrum Interactive höll med.

– Friends målsättningar gör dem till en drömorganisation att samarbeta med.

Matchar stora med små

Att stora aktörer tar hjälp av startupvärlden för att hitta nya innovativa lösningar på viktiga problem är idag en stor trend inom näringslivet, och något Uminova Innovation senaste åren satsat stort på inom ramen för projektet Innovationskraft.

– Nya tekniska lösningar är viktiga för att stora organisationer ska hänga med i den digitala utvecklingen. Större aktörer har mycket att vinna på samarbeten med startups som inte bara besitter ovärderlig kunskap, utan också är snabbfotade och ser nya lösningar på tekniska utmaningar, säger processledare Magdalena Lindström, Uminova Innovation.

Startups som hjälper Friends

Johanna Engström från VKNA (jämställdhet och mångfald)
Oskar Wahlström från Frostspektrum (Spel och beteendevetenskap)
Tobias Gruffman från Zlingit (Chatbottar/Messenger, kommunikation)
Tommy Eriksson från fd. Handla.io (Agumented reality, tekniska lösningar, konvertering)
Johanna Forsner från The Fine Arc (Grafisk design)