Smart app ska få fler att plocka bär och svamp

Grundarna till Plocka, Albin Nyström och Axel Ljudén.

Nu ska det bli enklare att hitta svamp och bär i skogen. Affärsidén Plocka vann pris i Venture Cup Nords Regionfinal.

Med en vision att inspirera fler människor att bege sig ut i naturen vill Axel Ljudén och Albin Nyström, studenter från Sveriges lantbruksuniversitet, förbättra upplevelsen i bär- och svampskogarna. Med deras affärsidé Plocka tog de hem priset Beyond Academic under Venture Cup Nords Regionfinal den 12 maj.

Det var under en biltur någonstans utanför Umeå som idén till Plocka växte fram, skulle det inte gå att ta fram enkla kartor på var det kan finnas svamp och bär? Sen dess har Axel Ljudén och Albin Nyström jobbat stenhårt för att tillsammans skapa en affärsidé som under Regionfinalen prisades med 50 000 kr för sin unikhet och stora potential att bli en blomstrande verksamhet.

Mer tid i naturen

– Plockas affärsidé är att göra det enklare och effektivare för alla människor att plocka svamp och bär. Detta gör vi genom att visa var och när svamp och bär växer. På ett sådant sätt kan vi inspirera människor till att spendera mer tid i skog och natur, menar Axel Ljudén och Albin Nyström.

De båda entreprenörerna är studenter vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå med en stor kärlek för naturen. Med sin kompetens och drivkraft har de lyckats utveckla en genomarbetad affärsidé som går i linje med stora samhällstrender som digitalisering, naturupplevelser och närproducerad mat.

Under Regionfinalen 2020 i Venture Cup Nord utsågs de till Beyond Academic. Med en vinstsumma på 50 000 kronor och en direktbiljett till Sverigefinalen blickar nu Axel Ljudén och Albin Nyström framåt. Målet är att bli ett starkt, väletablerat varumärke och en lösning för många människor i olika geografier.