Skellefteå stärker digitalisering för äldre

Skellefteå stadshus. Foto: Carina Wallin.

Skellefteå kommun har utsetts av SKR till en av tio kommuner som ska vara med och stärka äldreomsorgens digitalisering.

– Det känns roligt och viktigt att vi tillsammans med SKR ska vara med och lära och stötta andra kommuner med kunskap om digitala tjänster och välfärdsteknik, säger Skellefteås kommundirektör Kristina Sundin Jonsson.

I februari 2020 gjordes en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, om äldreomsorg, där syftet är att ge kommuner och regioner bättre förutsättningar för verksamhetsutveckling med digitalisering inom äldreomsorgen.

Överenskommelsen är treårig och gäller för åren 2020–2022. Den omfattar totalt 200 miljoner kronor under 2020.

De tio kommunerna som utsetts av SKR har kommit längre i att implementera digitala lösningar i äldreomsorgen och kompletterar även varandra när det gäller styrkeområden, geografi och kommunstorlek.

– Det här ger oss en möjlighet att vara med och fortsätta utveckla nya vardagsnära arbetssätt med hjälp av teknikens möjligheter och ge individer nya möjlighet att leva livet bäst möjligt, säger Ejja Häman Aktell, vård- och omsorgschef vid Skellefteå kommun.

Modellkommunerna är Borås, Eskilstuna, Grästorp, Kalmar, Karlstad, Kramfors, Lund, Skellefteå, Uddevalla och Övertorneå.

Läs mer om modellkommuner för äldreomsorgens digitalisering.