Ny Umeå-app för personer med funktionsvariation

Malin Burman, handledare och uppfinnare syns till vänster. Höger i bild ser man hur appen "sök och hitta" ser ut för den som använder appen.

Att förstå att det är bra att komma ut och röra på sig kanske inte alltid är så enkelt om man har en funktionsvariation. Malin Burman, initiativtagaren bakom den nya appen ”Sök och hitta”, vill ändra på det. Nu testas hennes idé inom daglig verksamhet i Umeå kommun.
– Vi använder oss av gamification för att inspirera till rörelse utomhus och och skapa delaktighet. Alla människor bör få möjlighet att ta del av den digitala världen, säger Malin Burman. Plattformen är utvecklad av IT-företaget Exenze Active.

Appen ”sök och hitta” är framtagen för personer med en funktionsvariation på tidig utvecklingsnivå.
 – I vårt fall handlar det om personer där inte alla kan läsa eller skriva, eller har svårt att förstå tid. Det finns inga appar framtagna direkt för denna grupp och de allra flesta har inte heller tillgång till läsplattor eller smartphones, säger Malin Burman.

Upptäcka nya saker

”Sök och hitta” erbjuder tre olika stigar på cirka 20 – 30 minuter. Användaren ser en enkel karta som leder till många upptäckter och överraskningar längs vägen.
 – Det kan t ex ploppa upp olika djur som man ska ”samla in”. När man kommer fram till målet så säger appen ”ja du klarade det, du gick i mål!” Sedan kan användaren och medföljande personal prata om vad man samlat in – t ex en fågel, ekorre eller en älg, förklarar Malin Burman.

Ökad delaktighet, självständighet och glädje

På fredag den 25 mars berättar Malin Burman och Rickard Lindberg, VD på Umeå-företaget Exenze Active mer om den nya appen.
– ”Sök och hitta” kommer att testas fram till och med september. Vi hoppas att vi kan inspirera till ökad delaktighet, självständighet och glädje för både brukare och personal, säger Malin Burman.

Personalen är nämligen också med i projektet, för att se om deras hälsa också kan förbättras av att vara ute och röra på sig.

– Det är väldigt roligt att kunna utveckla vår befintliga plattform ”Run and Find” till en så viktig målgrupp där vi ser att det finns stora behov av nya lösningar, säger Richard Lindberg, VD Exenze Active.

Intresserad av att veta mer?

Välkommen att lyssna på Malin Burman och Richard Lindberg, VD på Exenze Active, nu på fredag den 25 mars klockan 10.00 – 10.30:

”Från idé till verklighet – Sök och Hitta –  en app för rörelseglädje”

Att få hålla i och äga en egen mobil eller läsplatta är självklart för dig, men är det självklart för alla? Kan gamification vara en del i lösningen? Välkommen till A Working Lab på Universum, Umeå universitets Campus, i lokalen Dancing Queen. Du kan också lyssna genom att koppla upp dig via Teams här.