Nu ska digital fritidsgård utvecklas i Umeå

Bilden är ett montage och visar ett porträtt av Per Fransson, medgrundare till företaget The Arc, samt ungdomar som tittar i sina telefoner.

Umeå kommun tar hjälp av startupbolag inom spelbranschen för att bygga en hållbar teknisk lösning till våra digitala fritidsgårdar för ungdomar.

Pandemin har påverkat hela samhället, inklusive ungdomars sätt att träffas och umgås. Nu vill kommunen utveckla en digital variant på fritidsgård för ungdomar som komplement till de fysiska, och för det behövs en ny teknisk lösning. Åsa Säfsten Boman är avdelningschef hos Fritid Unga inom Umeå kommun.

– Under pandemin har vi testat många olika sätt att behålla kontakten med ungdomarna, men det är svårt att få till interaktion i de verktyg vi har idag. Den digitala mötesplatsen kan vara ett sätt att nå nya målgrupper t ex. hemmasittare, ungdomar som tycker att det sociala känns jobbigt eller de som har långt till en fysisk mötesplats, säger Åsa Säfsten Boman.

Uminova Innovation är en av flera grundare till Ignite Sweden. I många år har inkubatorn matchat ihop startups med storbolag och industrier. Nu bedrivs också en ambitiös dialog med offentliga verksamheter, bland andra Umeå kommun.

– I det större perspektivet handlar det om att utveckla samhället genom ny teknik och som techinkubator vill vi absolut bidra, säger affärsutvecklaren Kjell Öberg hos Uminova Innovation.

Tillsammans med Ignite Public, en del av Ignite Sweden, har kommunen utrett vilka behov det nya digitala verktyget ska tillgodose. Det ska bland annat vara interaktivt, engagerande och förstås tryggt.

– De värden som finns i vår fysiska verksamhet ska vi ta med oss in i den digitala lösningen. Det här ska vara en miljö där ingen kränks, samtidigt som vi inte kan ha personal inne i plattformen dygnet runt. Vi ska säkra en lösning för att upprätthålla regler även då vuxna inte är på plats, fortsätter Åsa.

Inlevelse viktigt

Ignite Public har matchat Umeå kommun med startups från hela landet som utvecklar teknik som på olika sätt kan behövas för att bygga den digitala fritidsgården. En given utgångspunkt är att fritidsledare och ungdomarna ska vara medskapande. Ett av startupbolagen kommunen matchats med är Umeå-företaget The Fine Arc, ett spelutvecklingsbolag som får affärsstöd av Uminova Innovation.

– Vi använder teknik som engagerar och som används för att skapa en betydelsefull plattform som upplevs som verklig, och därför blir en plats du vill spendera tid på. På den plattformen kan du vara med andra, lära dig nya saker och utvecklas. Vi jobbar med rörlig grafik och 3D som ger en inlevelse som är svår att uppnå på en vanlig webbplats, säger medgrundaren Per Fransson.