Motionsrundan som är en rolig figur

Shaperunner är en app från Ramboll som inspirerar till nya motionsrundor i form av figurer på digitala kartor. Till höger Carmen Wargborn, ansvarig på Ramboll. Foto: Rosie Alm. Illustrationer: Ramboll.

Trött på ditt gamla motionsspår? Pröva Valen i Umeå eller Stickproppen i Lycksele. Digitala kartor i appen tar dig fram på rundor som bildar roliga figurer.

”Figure running” är ett internationellt fenomen som går ut på att löpare med hjälp av mobilens GPS springer en figur på en karta. I appen Shaperunner har Ramboll tagit ett nytt grepp kring figure running och skapat löprundor för löparsverige designade av Rambolls ingenjörer.

Rambolls app för figure running, Shaperunner, sprider sig. Sedan tidigare finns kreativa motionsrundor i bland annat Umeå och Lycksele. Nu har Lund, Göteborg, Luleå, Linköping, Stockholm och Örebro också fått nya kreativa motionsspår.

– Hållbara samhällen börjar med hållbara människor. Shaperunner är vårt bidrag till folkhälsan i form av roligare träning. Intresset för och behovet av att röra på sig utomhus har ökat, vilket är extra viktigt i dessa tider. Jag hoppas att Shaperunner kommer till nytta för många människor, säger Carmen Wargborn, Ramboll.

Shaperunner lanserades 2018 och har sedan dess uppdaterats med nyheter minst en gång om året. Hittills har över 50 000 personer laddat ner appen.

I Umeå finns spåret Valen, kallad så eftersom den i den digitala kartan har formen av en val. Spåret är 6,7 kilometer långt, börjar på Sandåkern och tar dig genom de blandade miljöerna på västra sidan av Umeå.

I Lycksele ritar motionsspåret upp en kartbild som liknar en stickpropp med sladd. Sträckan är drygt två kilometer och ger både genom Lycksele centrum och utefter älven.

I Luleå finns både Spårhunden och Delfinen, medan Kiruna har Draken. Se alla övriga rundor i Sverige.

Motionsrundorna i Shaperunner har designats av studenter och Rambolls ingenjörer och är världens enda app för figure running. Rundorna genomförs med röstanvisningar och figurerna är enkla att dela i sociala medier.

Appen har 27 löprundor i 18 städer; Stockholm, Göteborg, Karlstad, Malmö, Lund, Eskilstuna, Visby, Nyköping, Umeå, Uppsala, Varberg, Kiruna, Lycksele, Luleå, Linköping, Västerås, Örebro och Kristianstad. Här finns alla rundor.

Shaperunner finns att ladda ner kostnadsfritt i App Store och Google Play.