Lars-Olov Söderström ny ordförande för Arctic Business

Lars-Olov Söderström (tv) blir ny ordförande för Arctic Business. På bilden tillsammans med avgående ordförande Mikael Backgård.

Lars-Olov Söderström efterträder Mikael Backgård som ordförande för Arctic Business.

Under de senaste åren har Arctic Business slagit rekord efter rekord. Inkubatorn har kontor i Skellefteå, Luleå, Piteå och Kiruna och attraherade 2019 över 120 miljoner kronor i kapital till medlemsbolagen – mer än någonsin tidigare. Utöver det hade befintliga och tidigare inkubatorbolag 2018 mer än 280 heltidsanställda och bidrog med 38 kronor i kommunalskatt 2018.

En starkt bidragande orsak till det är Mikael Backgård, som varit ordförande för Arctic Business under de senaste tre åren och styrelseledamot i totalt sju år. Under hans tid har man förutom ovanstående rekordsiffror även hunnit grunda fonden Arctic Ventures.

– Höjdpunkterna har varit många, men att vår inkubator rankades som nummer sju globalt var ett välkommet kvitto på hur mycket vi utvecklats på senare år. Etableringen av Arctic Ventures var förstås också stort, säger Backgård.

”En nyckelspelare i innovationssystemet i norra Sverige.”

Ny ordförande är alltså Lars-Olov Söderström, en av Norrbottens mest meriterade ledare inom företagsutveckling. Genom sitt engagemang för Norrlandsfonden och Partnerinvest i Norr är Lars-Olov Söderström mycket insatt både i näringslivet i norra Sverige och de utmaningar som tillväxtbolagen i inkubator-verksamheten står inför. Och han tror att Arctic Business kommer fortsätta att spela en viktig roll i det systemet.

– Det som lockade mig med uppdraget var främst Arctic Business stora betydelse och framgång – de har verkligen etablerat sig som en nyckelspelare i innovationssystemet i norra Sverige. Nu hoppas jag med min erfarenhet kunna bidra till att fortsätta den resan, bland annat genom att attrahera mer av det privata riskkapitalet, säger Söderström.