Curiosums domteater snart klar
- februari 6, 2020
- Allmänt
- Mikael Hansson
Curiosum är Umeås nya science center och makerspace. Hösten 2020 öppnar dörrarna upp till en magisk värld för utforskande på Konstnärligt campus.
Syftet är att öka barns, ungas och allmänhetens intresse och kunskaper om vetenskap och teknik. Curiosum drivs av Umeå universitet och ingår i det strategiska partnerskapet med Umeå kommun.
Förra veckan avslutades om- och tillbyggnaden av Curiosums lokaler på Konstnärligt campus, med den kupolformade domteatern som kronan på verket. Nu återstår teknikinstallationer och inredning av domen under våren 2020.
– Domteatern ska bli en arena för interaktiva planetarievisningar, filmföreställningar och event för allmänhet och skolor. Besökarna kommer få följa med på hissnande äventyr ut i rymden, in i kroppens minsta beståndsdelar, och till andra världar. Eftersom kupolen gör att du är omsluten av ljud och bild kommer känslan bli nästan overkligt verklig, säger Madelen Bodin, Curiosums föreståndare.
Spännande ljuseffekter
Domteaterns fasad består av perforerad plåt som släpper igenom ljuset från 8400 LED-ljuspunkter. Var och en av ljuspunkterna är individuellt styrbara utifrån intensitet och ljusfärg.
– På så sätt kan vi skapa spännande ljuseffekter på kupolens fasad, som påminner om till exempel norrsken, eld eller regnbågen. Det gör kupolen till ett landmärke i Umeå under mörka kvällar och nätter, säger Madelen Bodin.
Domteatern har byggts av NCC och ritats av White Arkitekter. Arkitekt Anna Hedlund berättar om Whites tankar bakom domens design:
– Vi ville skapa ett unikt yttre till ett unikt inre. Både byggnadens form och metalliska yta bidrar till att fasaden fångar upp och återger det naturliga ljuset, från skymningsblått, brinnande solnedgångar och regntunga skyar. Med fasadens triangelformade kassetter ville vi bryta ner den stora kupolformade byggnadsvolymen och skapa en reliefverkan.
Största utmaningen
Arkitekternas största utmaning var kupolen:
– Man behöver tänka till både en och två gånger, och ta till både lite VR och förstås 3d-modellering, säger Anna Hedlund.
Bygget av domteatern har gjorts möjligt tack vare Wisdome, ett samarbetsprojekt mellan fem science center i Sverige – Curiosum vid Umeå universitet, Visualiseringscenter C i Norrköping, Tekniska museet i Stockholm, Universeum i Göteborg samt Malmö Museer. Projektet har fått bidrag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.
Foto: White Arkitekter.