Flow Below gör miljönytta på Österlen
- oktober 20, 2020
- Allmänt
- Victoria Skeidsvoll
Inkubatorföretaget Flow Below levererar trådlösa sensorer för bräddövervakning till Österlen.
– Vi hoppas att andra kommunala bolag ser miljövinsterna och inspireras till att mäta och beräkna sina utsläpp med det senaste inom IoT-teknik, säger Fredrik Sahl, grundare av det Umeåbaserade startupbolaget.
För mycket vatten i avloppsnäten, exempelvis efter regn, innebär risk för översvämningar. Därför är ledningsnäten designade för att släppa ut överskottsvatten i sjöar eller liknande, så kallade breddpunkter. Men utsläpp av orenat vatten är inte bra för miljön. VA-bolagen måste därför mäta och beräkna sina utsläpp och regelbundet rapportera in data till landets länsstyrelser. Den mätmetod som används är dock ofta både uråldrig och trubbig.
Trubbig mätmetod
– Många VA-bolag mäter fortfarande sina bräddutsläpp med en bit frigolit i ett snöre som placeras i avloppsrören. Om biten frigolit åker ut i röret kan man konstatera att ett bräddutsläpp har ägt rum. Men inte hur stort det är eller när det skett. Våra strömsnåla sensorer med trådlös dataöverföring placeras i brunnarna och gör noggrannare bräddövervakning enkel, säger Fredrik Sahl, grundare till Flow Below.
Det Umeåbaserade startupbolaget har nu vunnit en direktupphandling med nybildade Österlen VA, kommunerna Simrishamns och Tomelillas samägda vatten- och avloppsbolag. I december levereras de första sensorerna.
– Det är roligt att se att en liten aktör går i bräschen och visar att det inte längre finns någon ursäkt för att se mellan fingrarna när det kommer till trubbig bräddövervakning, säger Fredrik Sahl. Han hoppas att andra kommunala bolag nu ska känna sig sporrade att använda IoT-teknik för att lösa problemet.
Jackpot för miljön
Uminova Innovations affärsutvecklare Johan Hedengran menar att det är bolagets förmåga att snabbt sätta sig in i kundernas behov och ge förslag på nästa steg som ligger bakom framgångarna.
– Trots att Flow Below rör sig på en traditionell marknad inom kommuners begränsade budget så gör bolaget hela tiden viktiga framsteg. Det är jackpot för miljön och en viktig affär för ett av våra Umeåbaserade startupbolag.